Gamle Ole og de tykke damer er tilbage: IFS spiller igen banko om onsdagen

IFS Banko har efter halvandet års pause igen åbnet salen for det ugentlige bankospil

14. oktober 2021, 12.21

Allerede en time før spillet gik i gang, begyndte de første spillere at møde frem for at sikre sig plader og ikke mindst deres faste pladser i salen på Ikast Bibliotek.

IKAST »Kone, vil du med til banko, har du lyst til at spille? Hvad er det for noget pjank, du? Nå, men så går jeg da selv. Du er en klovn, dit gamle fjog«

Sådan sang det hedengange Slåbrock band engang i de tidlige 1980’ere med stor succes på den så populære melodi Una Paloma Blanca.

Den kunne for så vidt godt have lydt ud af højttalerne onsdag aften, da der igen var dækket op til tal i salen på Ikast Bibliotek.

Talryttere på spil

Forventningens glæde lyste ud af alle, der som cirkusheste, der lugter savsmuld, begav sig op ad trappen til salen, hvor alt var, som det plejer, selvom det er halvandet år siden, salen sidst var fuld af numre.

En hel time før spillet skulle begynde, havde de første fundet deres gamle faste pladser, pakket lykke-maskot, brikker og magnetstang ud og var således mere end klar til, at spillet kunne begynde.

Hen over sommeren så det ellers lidt tungt ud. Selvom coronaen lettede og gjorde det muligt igen at samles, havde IFS-hovedformand Palle Høj modtaget beskeden om, at den mangeårige banko-mester, 77-årige Karen Gundersen, ikke havde kræfterne til at fortsætte.

- Det var minutter fra, at bankospillet var blevet lukket, da der manglende folk til at tage over, fortalte Palle Høj, da han onsdag aften mødte op for at takke Karen Gundersen, der slet ikke kan huske, hvor mange år hun har stået i spidsen for afdelingen.

Også de nye frivillige med Betina Østergaard i spidsen fik rosende ord for at overtage depechen og sikre, at der fortsat kan spilles banko.

Bøvl og banko

- Jeg kan ikke holde til det mere. Og så synes jeg bare, at der er så mange ting, der er blevet besværlige. Vi spiller kun om kontanter, og har blandt andet bøvl med at få halvtredsere, da ingen banker ligger inde med kontanter. Og på samme måde, når vi skal af med aftenens omsætning, så er det også lidt af en udfordring, siger Karen Gundersen.

Hun har lovet at hjælpe Betina Østergaard i gang og er med helt frem til jul.

- Desværre har vi ikke booket salen hele efteråret, da der var tvivl om, hvorvidt vi kom i gang. Derfor er der onsdage i både oktober og november, hvor vi ikke kan få salen. Men hele december spiller vi, siger Karen Gundersen.

God start

Hun fortæller, at der til premieren mødte 75 spillere op.

- Vi var samtidig 13 frivillige - hvoraf flere er gamle kendinge, der er klar igen, så det er vi ganske godt tilfreds med, siger den tidligere og nu assisterende bankomester.

Alle arbejder frivilligt, og overskuddet fra de ugentlige bankospil, der beløber sig til 80.000-90.000 kroner, kanaliseres videre til ungdomsarbejdet i klubben.

Og som Slåbrock slutter selvsamme sang:

»Nu tror jeg nok, jeg får banko. Jeg bliver svedt og nervøs. Det er lige før, jeg får banko. Så var der en, der nøs. Ham sku’ satan da ta’, for alle mine brikker røg af«

IFS-hovedformand Palle Høj mødte op for at takke 77-årige Karen Gundersen for hendes mangeårige indsats for banko­afdelingen.
IFS Banko indeholder også mange andre spil end lige talopråbning. Her kan der købes amerikansk lotteri. Foto: Laila Kempel
Rita Søndergaard har fast gået til banko en gang om ugen i 40-50 år. Med på sidelinjen er de to maskotter. Den lille smølf og den nøgjne drengedukke. . Om det giver held, vil den erfarne spiller ikke udtale sig om. Foto: Laila Kempel