Første elev er sendt ud i verdenen

Sophia Thygesen blev indskrevet som elev nummer 1 på International School of Ikast-Brande

Udgivet:28. juni 2018, 07.16

Læsetid:3 minutter

Sophia Thygesen var den første elev, der blev skrevet op til Den internationale Skole i Ikast-Brande. Nu har hun afsluttet sine sidste eksaminer og glæder sig til at udforske verdenen - i første omgang på en dansk efterskole Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

5 år siden

EKSAMEN Hun drager et lettelsens suk. Sidste eksamen er forbi og hun har nu overstået første kapitel i sit skoleliv.

14-årige Sophia Amalia Saubadu Thygesen har afsluttet sin skoletid på International School of Ikast-Brande.

Her var hun elev nummer 1. Altså den første elev, der blev skrevet på den allerførste liste, da var grundlaget for, at skolen overhovedet blev oprettet.

Dengang boede hun i Spanien, hvor hun er født og boede de første seks år af sit liv.

Hendes mor er pæredansk, mens hendes far er fransk.

Så det med det internationale er hun født med, og taler i dag både dansk, engelsk, fransk og spansk.

- Og ja jeg er også begyndt at lære tysk, lyder det beskedent fra den spinkle pige, der i sin lyseblå skoleuniform, aldrig har været ked af sin lidt anderledes skolegang - set med danske øjne.

Glad for skolen

- Jeg er godt nok aldrig blevet spurgt om det var den her skole, jeg ville gå på, men har prøvet at være »i praktik« på en almindelig dansk skole, og vil ikke bytte. Jeg har været rigtig glad for min skolegang og kunne ikke have tænkt mig det anderledes, siger Sophia.

Hun beskriver skoleforløbet på »Den internationale« som struktureret, akademisk og med stor respekt for den forskellighed eleverne har på skolen.

- Vi er en mindre skole, men jeg føler det har givet et helt unik sammenhold, fortæller hun.

Den anderledes skoledag - set med danske øjne - giver ifølge den lokale pige også en tryg hverdag, hvor intet er overladt til tilfældighederne, hvor lærerne engagerer sig og involverer eleverne på en måde, så ingen fag på noget tidspunkt, har været kedeligt.

- Vi ved, hvad vi skal, og hvad der forventes af os, forklarer hun.

I Sophias klasse var der flest danske, men også elever fra Indien, Japan, Tyskland, Portugal, Spanien og Somalia.

Eksamen

Eksamensformen på skolen er væsentlig anderledes end man oplever i danske skoler.

Sophia er jævnaldrene med dem, der i en dansk folkeskole, går i 8. klasse, men har valgt at gå til de afsluttende prøver. Men selvom hun er færdig med alle sine eksaminer, så kender hun ikke resultaterne af sin indsats.

For nøjagtig som internationale skoler over hele verdenen, så bliver alle skriftlige opgaver sendt til en udenlandsk censor, der skal bedømme opgaven, som i øvrigt er håndskrevet med kuglepen, ud fra en filosofi om, at alle - uanset hvor i verdenen de befinder sig, skal have lige vilkår.

Mundtlige eksaminer, som der ikke er mange af, bliver optaget på bånd og ligeledes sendt ud i verdenen for at blive bedømt.

Derfor kender Sophia og de andre elever på skolen først deres karakterer til august.

- Eksamenstiden er hård for alle - uanset på hvilken skole man går - Men jeg har i alt fald ikke været i tvivl om, at vores lærere har villet os. Vi har været deres første prioritet, og har vi spurgt om hjælp, så har vi altid fået det, forklarer hun

Efterskole

Når hun om et par måneder får resultatet af sin indsats, så er hun allerede i gang med et nyt kapitel i sit liv. Sophia har valgt at tage på noget så dansk som en efterskole. Et koncept som ikke findes andre steder end i Danmark. Og hun glæder sig

Hvad der siden skal ske, ved hun ikke.

- Måske jeg skal tilbage og tage den internationale studentereksamen på gymnasiet i Ikast. Det har jeg ikke besluttet endnu. Men på sigt ser jeg mig selv som en international borger, der sagtens kan bo i udlandet, og jeg forestiller mig i alt fald, at jeg på et tidspunkt skal studere i udlandet, fortæller Sophia Thygesen.

For nuværende glæder hun sig til en lang sommerferie og til at tage hul på et nyt kapitel i sit liv - ude i den store verden.