Street Art trækker tusinder til

Da Brande blev street ...

Udgivet:21. september 2016, 13.57

Læsetid:2 minutter

Italienske Fabio Maria Fedele var ikke ene om at knokle på Mølletorv, hvor han havde selskab af Keld Moseholms buttede klatrere i baggrunden Foto: Mikael Lund

Af Mikael Lund

BRANDE Tilbage i 2000 grundlagde Lions Brande med en Lars Lilholt-koncert en tradition, der kom til at sætte sit præg på Brandes kulturliv i almindelighed og musikliv i særdeleshed i mere end et årti: Sensommer-rock.

Frem til 2013 blev der med en enkelt undtagelse afholdt en årlig musikfestival, som med tiden voksede fra en til to dage, men efter et sekscifret underskud i 2012 og et mislykket forsøg med en nedskaleret "sensommer-fest" i 2014, trak Lions stikket til forstærkerne.

Det betød dog langfra, at "løverne" var færdige med at berige Brande med kultur: I 2015 havde Lions premiere på den første danske street art festival, hvor 13 kunstnere fra det meste af Europa under nærmest tropiske vejrforhold satte deres kunstneriske aftryk på byens torv og hovedgade. Tusindvis af lokale og turister lagde i løbet af den første weekend af juli og de efterfølgende måneder vejen forbi Brande for at se de imponerende resultater af gade-kunstnernes anstrengelser, og succesen blev derfor gentaget i år, denne gang med 19 kunstnere. Vejrguderne var dog arrangørerne noget mindre venligt stemt, men på trods af regnvejr både lørdag og det meste af søndagen lykkedes det langt de fleste af kunstnerne at få deres værker færdige - og resultaterne kan såmænd ses endnu.

Gavlmalerierne inspirerede

Ideen til Street Art-festivalen har Lions Brande hentet i den tyske by Wilhelms-haven, hvor man i år kunne fejre 10 års jubilæum med street art.

Henrik Kraglund fra Lions Brande fortæller om baggrunden for, at det lige blev Brande, der kom til at lægge fliser til den første danske udgave af festivalen:

- Brandes gavlmalerier, som siden 1968 har præget byen, har været inspirationskilden, nemlig at vise kunst i det offentlige rum. Derfor var ideen med en Street Art-festival nærliggende. Lions havde tidligere overvejet at afholde en Street Art-festival, men frygten for at det danske sommervejr kunne vise sig fra den ugunstige side og dermed forhindre gennemførelsen, lurede hele tiden. Hvis nemlig vejrguderne ville være i dårligt lune under afviklingen af festivalen, ville tusindvis af frivillige arbejdstimer og 500.000 - 700.000 kr., som beredvillige sponsorer skulle bidrage med, være spildt.

Men dagen kom, hvor der skulle ske noget nyt - og så tog Lions springet. Og landede sikkert på begge fødder til stor glæde for byens befolkning og de tusindvis af besøgende, som strømmede og fortsat strømmer til. Og alle får de en god oplevelse.

Street Art gentages i 2017 i dagene 1.-2. juli.

Sidste års vindermotiv blev udført af polske Gregor Wosik, som vandt den eneste pris, der blev uddelt i år, publikumsprisen (foto: Peter Palshøj Pedersen).
Sammen med mexicanske Carlos Alberto Garcia Hernandez er italienske Vera Bugatti kvinden bag gavlmaleriet "Alice i Eventyrland", men også denne lille underjordiske skabning på vej gennem Torvets granitfliser
Mexicanske Adry del Rocio står bag dette motiv, som stadig kan beundres på Torvet i Brande