Specialelever kan godt blive konfirmeret alene

Udgivet:20. april 2023, 12.30

Læsetid:2 minutter

Antallet af børn med diagnoser og særlige behov er stigende. Det mærkes også i forbindelse med konfirmationerne i de lokale kirker, som har konfirmandundervisning og konfirmationer for børn med særlige behov. Arkivfoto: Folkekirken.dk

1 måned siden

KONFIRMATION Et stigende antal af vores børn og unge har svært ved at følge den almindelige undervisning i skolen. Derfor har skolen de senere år udvidet tilbuddene til børn med autisme, ADHD, angst eller noget helt andet, der presser dem i den almindelige skoledag. Det stigende antal elever, der får specialundervisning, sætter også et præg på kirkernes konfirmandundervisning og på konfirmationerne i kirkerne. Specialeleverne går typisk til undervisning og bliver konfirmeret i mindre hold sammen med dem, de går i skole med til hverdag.

- Vi kan godt mærke, at der er sket et skifte de senere år, så vi oplever flere konfirmander med særlige behov, fortæller sognepræst Jens Peter Garne fra Ikast Kirke.

Undervisning i øjenhøjde

Han har i år ført en specialklasse med 13 børn gennem konfirmationsundervisningen, som også her er lidt anderledes end i de traditionelle skoleklasser.

- Som præst skal man møde dem i øjenhøjde og sætte undervisningen sammen efter, hvad eleverne hver især har at tumle med. Det kan være, at vi ser lidt flere film eller holder lidt flere pauser med specialklasserne, og det er ikke altid, at vi kan nå det samme som på de andre hold, siger Jens Peter Garne.

Konfirmationen kan være overvældende

Selve konfirmationen kan også gå hen og blive lidt anderledes, for tanken om turen ind i kirken med mange fremmede mennesker kan være alt for overvældende for nogle af eleverne, når konfirmationsdagen nærmer sig.

- Så kan vi blive nødt til at tilbyde, at nogle af eleverne kan blive konfirmeret alene med kun den nærmeste familie i kirken. Det tilbud er der ind imellem elever, der benytter sig af, og familierne er typisk glade for, at vi i kirken kan være så fleksible, at deres barn alligevel kan blive konfirmeret, siger Jens Peter Garne. I særlige tilfælde kan det også være muligt at holde konfirmandundervisningen som eneundervisning.

Viborg Stift har et netværk for præster, der arbejder med mennesker med særlige behov, og her kan præsterne få sparring til undervisningen af specialelever. Folkekirkens Videns- og Uddannelsescenter holder også kurser i specialpædagogik for præster og kirke- og kulturmedarbejdere.