Buurtzorg-modellen handler om det hele menneske

Udgivet:07. november 2019, 12.30

Læsetid:2 minutter

Af Bjørn Kassøe Andersen Skovdalen 10, Nørre Snede

3 år siden

På vegne af opstartsholdet bag Lokalpleje Danmark, har Bjørn Kassøe Andersen sendt følgende svar på sidste uges debatindlæg fra Kasper Pauli (S).

Debat Hjemmepleje og hjemmesygepleje, som fokuserer på det hele menneske, er ikke noget eksperiment. Det er den eneste rigtige vej at gå, og »helhedsorienteret pleje« har faktisk været et centralt begreb i dansk sundhedspolitik de seneste mange år. Det store spørgsmål er, hvordan vi får det til at ske?

I Holland arbejder omkring 1000 teams bestående af op til 12 sygeplejersker og assistenter ud fra Buurtzorg-modellen. En borger, som har brug for hjælp, får besøg af et fast team og primært af én fast person.

De enkelte teams tilrettelægger selv deres arbejde, og de tager selv ansvaret ud fra deres sundhedsfaglige autorisation. Ifølge dansk lovgivning betyder det, at de er forpligtet til at »udvise omhu og samvittighedsfuldhed«. De understøttes af et ganske lille servicekontor, som tager sig af alt »det kedelige«.

Resultaterne af denne tilgang har givet genlyd internationalt. Nonprofit-organisationen Buurtzorg startede med fire mennesker i 2006 og er nu en kæmpe succes med 14.500 ansatte i Holland med aflæggere i en lang række lande, herunder også vores nabolande Sverige og Tyskland. Karaktererne er i top, når det gælder plejens kvalitet, og virksomheden har meget høj medarbejdertilfredshed, lav personaleudskiftning og ingen rekrutteringsproblemer.

Vi har foreslået Ikast-Brande Kommune, at vi sammen prøver at finde ud af, hvordan denne model tilpasses danske forhold og dansk kultur.

Et samlet byråd forholdt sig allerede i januar 2019 til, at det var værd at undersøge nærmere. Erfaringen viser, at det er svært at indføre metoden i en stor etableret organisation. Derfor ønsker vi at starte det i regi af af Lokalpleje Danmark, som en lille organisation med et almennyttigt formål.

Buurtzorg-modellen indebærer, at personalet aktivt er i dialog med pårørende og civilsamfund, hvis det kan gavne den, som har brug for hjælp, og hvis nogen ønsker at yde støtte.

Men grænserne er krystalklare: Det sundhedsfaglige personale har det fulde ansvar for pleje og sygepleje. Målet er så hurtigt og så godt som muligt at hjælpe mennesker til at leve det liv, de ønsker at leve.