Gadens kunst: Hvad skal vi bruge kunst under åben himmel til?

Hvordan kan vi videreudvikle egnens stolte traditioner for kunst under åben himmel? Det var et af temaerne under det femte KulturForum-møde i Ikast-Brande Kommune, som foregik i RemisenBrande

Udgivet:06. februar 2020, 06.48

Læsetid:4 minutter

Signe Meisner Christensen udfordrede KulturForum-deltagerne på, hvordan man kan engagere moderne borgere i kunst under åben himmel. Foto: Henrik Ole Jensen

Jette Aaes
Egnsredaktør| jaj@ikastavis.dk

3 år siden

KULTUR - - Det gavlmaleri er faktisk renoveret hele tre gange. Blandt andet fordi en kvinde kørte direkte ind i gavlen i sin bil, afslører den lokale guide på gåturen rundt i Brande.

Ja, hun havde været til fest hjemme hos mig, lyder en spag kommentarer nede bag i gruppen.

Det var i sandhed mennesker med både lokal indsigt og engagement i de berømte gavlmalerier i Brande, i kunst og kultur generelt og i udviklingen af netop det område i Ikast-Brande Kommune, som i fællesskab brugte en del af lørdagen på KulturForum-møde i Brande. Her havde 50 deltagere takket ja til Kultur- og Fritidsudvalgets invitation til at lade sig inspirere til og diskutere, hvordan de stolte traditioner for at skabe kunst- og kulturoplevelser under åben himmel kan videreføres i Ikast-Brande Kommune.

Viden og debat

KulturForum er en kommunal platform for netop viden og debat om kultur, og mødet i RemisenBrande var det femte i rækken, siden Kultur- og Bibliotekspolitikken blev godkendt af byrådet i 2017.

Inden den guidede gåtur rundt til gavlmaleriene, var deltagerne blevet inspirerede til nye tendenser indenfor kunst i byrummet. Det stod Signe Meisner Christensen, forsker ved sektion for Arkitektur og Urban Design ved Aalborg Universitet og kurator ved Aalborg kunstmuseum, Kunsten.

- I dag er funktionen af byens rum erstattet af andre ting. Mange handler hjemmefra på nettet, og borgerne kommer ikke længere ud på samme måde. Så kan man jo spørge, om de fysiske byrum er vigtige i dag? Ja, for de kan noget. Netop i en digitaliseret verden, er der brug for byrum, hvor man kan møde nogle eller noget, man ikke forventer. Kunst, mennesker eller aktiviteter, siger Signe Meisner Christensen.

Borgerne vil være i centrum

Samtidig peger hun på, at mennesker i dag stiller krav.

- I dag er borgere mere optagede af at være deltagere, selv være i centrum, gerne i noget, der griber ind i ens hverdag.

Dermed peger hun på udviklingen fra dengang i 1960’erne og 1970’erne, hvor kunsten i Danmark - og især på egnen her - begyndte at rykke fra museer og ud under åben himmel blandt folk.

- Dengang i høj grad drevet af idealistiske kunstnere, der ønskede at skabe kunst til folket. Men det er ikke altid uproblematisk at komme i dialog folk gennem kunst. Det er ikke altid borgerne synes, kunsten taler direkte ind i hjertet på dem, siger Signe Meisner Christensen.

Med sig havde hun flere eksempler på moderne kunst og kulturdialog med borgere. For eksempel i form af midlertidige containere som små kulturhuse og den danske kunstner Jesper Aabilles event Let’s make pizza, hvor borgere forskellige steder i Danmark og i udlandet har skabt pizzaer sammen på torve, i parker eller på pladser.

- Der bliver ikke et blivende værk ud det, men flere steder er der skabt nye relationer på tværs af mennesker. Måske skal kunstnere i dag snarere være generatorer, mens borgerne selv skaber værkerne, lød Signe Meisner Christensen retoriske spørgsmål til salen.

Gavlmalerier skabt i dialog

Herefter gik turen rundt til gavlmalerierne i Brande, som for to år siden fejrede 50 års jubilæum. Med guiderne Jytte Gottlieb fra Gavlmaleriforeningen Muren og kunstfaglig leder af Kunstpakhuset i Ikast Bente Jensen.

- Faktisk blev gavlmalerierne i Brande netop skabt i dialog mellem kunstnerne og borgere i Brande, understregede en af deltagerne på KulturForum, lokalhistoriker og forfatter Kurt H. Jørgensen, der er medforfatter til en bog om Brandes gavlmalerier og kunst i Brande.

- Men jeg er inspireret af idéerne om at tænke i alternative måder at inddrage borgerne i nye former for kunst i byrummet, sagde Kurt H. Jørgensen.

Inspiration med hjem

Tilbage i RemisenBrande var der lagt op til åben dialog om perspektiver og nye veje for gadens kunst. Både i forhold til erhverv, turisme og bosætning i området.

- Det er fantastisk, at så mange har lyst til at bruge en lørdag på at tale kunst i Ikast-Brande Kommune, sagde en tilfreds Carsten Jensen, kulturkonsulent i Ikast-Brande Kommune efter mødet.

- KulturForum er en platform for tanker og idéer - ikke konkrete projekter, og jeg er sikker på, at både de kulturengagerede borgere, de lokale kunstnere, politikerner og alle andre, der deltog, har fået inspiration med hjem. Nogle måske endda konkrete kontakter eller tanker til at bygge videre på, siger Carsten Jensen.

På gåturen rundt i Brande oplevede deltagerne også de seneste værker under åben himmel, skabt af deltagere fra byens årlige Street Art Festival. Foto: Henrik Ole Jensen
Brande-kunstneren finn Birkelund deltog i Kulturforum-mødet og fortalte selv om sit eget murmaleri, sagnet om Brande SogneKirke. Foto: Henrik Ole Jensen