Gospel giver luft til tankerne

Faurholt Gospelkor handler om glæde og fællesskab. Det får op til 30 lokale korsangere i alle aldre og på alle niveauer til at mødes til øvning hver anden onsdag

Udgivet:10. februar 2023, 13.05

Læsetid:3 minutter

Faurholt Gospelkor består af op mod 30 lokale sangere. Der er ingen optagelsesprøve, og alle må være med uanset musikalitet og erfaring. Foto: privat foto

1 måned siden

FAURHOLT - De fører vist ved pausen, lyder det i våbenhuset, mens regndråberne rystes af vinterfrakkerne.

Det er vådt i Faurholt. Mørkt og vådt, og Danmark spiller håndbold i fjernsynet, og de fører vist ved pausen.

Den slags indtager nu maksimalt en andenplads på vigtighedslisten sådan en våd onsdag sidst i januar, for der er gospel i kirken. Øveaften i Faurholt Gospelkor, og det har fået 21 sangere, en pianist og en dirigent til at lade håndbold være håndbold. Nogle kommer fra Herning, Sunds eller Bording, men de fleste er fra Faurholt, Tulstrup og Ikast. Nogle gange er de 30, andre gange lidt færre. Der er lidt langt mellem de mandlige sangere, men de er der.

Kroppen skal være med

Sangerne fordeler sig på nogenlunde faste pladser. Alterne ved prædikestolen, sopranerne ved døbefonten og tenorerne imellem dem. Her er sangere, der har været med siden koret blev etableret i 2014, og der er sangere, som er næsten helt nye. Der er plads til alle uanset alder og erfaring.

Opvarmningen til gospelsang er vigtig. Strækøvelser fra højre til venstre og fra gulv til luft. Hele kroppen skal være med til gospel. Det foregår under kyndig og humørfyldt ledelse af Mathilde Thorning Grann, der både er dirigent og yngste indslag i Faurholt Gospelkor. I et halvt års tid har hun taget turen fra Aarhus til Faurholt for at dirigere sangerne. Fordi hun er opvokset med gospel og sang og elsker at arbejde med folk, der deler hendes glæde ved sangen og musikken.

Det handler om sang og glæde

Der bliver grint meget i kirken sådan en onsdag. Glæden er det vigtigste ved gospelkoret. Her er ingen optagelsesprøver og knastør nodelære, for det handler om sang og glæde.

- Jeg har altid elsket at synge, men jeg har aldrig rigtigt turdet synge sammen med andre, før jeg meldte mig til gospelkoret. Det er fedt at få lov at udvikle sig ved at synge sammen med andre, og jeg kan godt lide, at det primært handler om at have det sjovt, siger Jeanette Buur, der har været med i koret i fire-fem år.

»Free at last, free at last. Thank God Almighty, I am free at last«.

Ordene kommer fra en amerikansk folkesang, og de blev brugt af Martin Luther King i hans berømte ”I have a Dream”-tale. Men de flyder også naturligt på en gospeløveaften i Faurholt Kirke. Teksten er til at huske, så man kan fokusere på den stemme, man skal synge. For godt nok handler det mest om glæde, men en del af glæden er oplevelsen af at synge trestemmigt sammen med 20 andre sangere og mærke, hvordan klangen fylder kirkerummet, og hvordan musik opstår i et fællesskab.

Luft til tankerne

Og så får man det bedre af at synge – og af at synge sammen med andre. Den oplevelse har Tina Hartman Egedal, der har været med i koret i to et halvt år. Hun meldte sig til gospelkoret i Faurholt, fordi hun ikke har langt dertil fra sit hjem i Bording, og nu har hun bestemt ikke lyst til at undvære øveaftenerne hver anden onsdag.

- Jeg bliver glad af at synge, og jeg går løftet herfra hver gang. Ved at synge får man ro for de bekymringer, der ellers kan fylde for meget. Det giver luft til tankerne at synge gospel, siger hun.

Hvis man kunne tænke sig at være med i Faurholt Gospelkor, er man altid velkommen til at komme forbi til en øveaften og prøve at være med. Der er ingen krav til erfaring eller nodekendskab. Man skal egentlig bare have lyst til at mærke glæden ved at synge sammen med andre – og måske drikke en kop kaffe inden eller efter øvningen.