Taiwanske Janet Tang kan ikke komme hjem

Og danske Louise Nielsen i Australien vil slet ikke udfordre coronakrisen

19. marts 2020, 13.00

Janet Chin Tang på besøg ved en bunker ved Skagen. Foto: Laila Kempel

UDVEKSLING De er langt hjemme fra og midt i deres livs måske første store eventyr.

Men pandemien, som i øjeblikket sender chokbølger overalt i verden, sætter sit præg på deres udvekslingsophold.

I Ikast er 16-årige Janet Chin Tang glad for og tryg ved sin hverdag. Men på den anden side af jorden - i Taiwan - er familien bekymret.

- Da krisen begyndte, var min mor bekymret over, at vi ikke bar mundbind. Det kunne hun ikke forstår. Og da skolerne lukkede ned, blev hun nervøs. Jeg har forsøgt at forklare hende omstændighederne, at de mange drastiske beslutninger sker for at forebygge. Hun har accepteret det og siger også, at Danmark er kloge i forhold til, hvad hun registrerer i Tyskland og Italien, siger Janet Chin Tang.

Hun skal hjem

Alligevel vil familien gerne have hende hjemme - selvom en hjemrejse vil betyde, at Janet skal isolere sig på et værelse i 14 dage, inden hun kan komme tæt på sin familie, som hun ikke har set siden august.

Familien er også bekymret for, at venter de for længe, kan hun slet ikke få lov at krydse grænsen til sit eget hjemland.

Janet Chin Tang er en del af Rotary’s internationale udvekslingsprogram, og er ikke den eneste taiwaneser i Danmark.

Der er otte fra landet i Danmark.

Og det er ikke kun familien, der er bekymret. Rotary i Taiwan har besluttet, at de gerne vil trække deres studenter hjem før tid.

Men det er lettere sagt end gjort.

Ingen plads på fly

Den sidste uges tid har Janet Chin Tangs familie ihærdigt forsøgt at finde en plads på et fly. Foreløbigt uden held.

Først havde de booket en plads på en KLM-afgang fra Billund, der via Amsterdam kunne bringe den unge pige hjem. Men den blev aflyst. Familien forsøgte så efterfølgende at få en plads til deres datter på Thai Airway, som via Bangkok kunne få hende hjem.

Men den gik heller ikke. Så syntes heldet at være med familien, der bookede og fik en bekræftelse på, at der var plads på en KLM afgang på søndag. Glæden varede kun kort, for allerede en time efter, var også den mulighed aflyst.

- Det værste er at gå her - uden skole - og bare vente på at skulle hjem. Det der med, at så er det den ene dag, og så er det den anden, jeg skal af sted. Det er ikke rart, siger Janet Chin Tang, der for alvor er ved at få fodfæste i den danske kultur og sprogudfordringerne.

Som elev på IUC 10. klasses skolen skulle hun have været på udvekslingstur med sine klassekammerater til Belgien i den kommende uge. Det er aflyst. Belgiske gæster var på besøg i uge 11, men måtte afbryde midt i programmet og rejste hjem før tid. Janet Chin Tang havde også meldt sig på Ungdomsskolens årlige tur til London i påskeferien. Den er også aflyst.

Derfor har hun nu pakket kufferten og blandt andet fyldt den med en god omgang lakrids, som er noget af det forfærdeligste, hun har smagt.

Australien

På den helt anden side af jorden er Louise Amanda Nielsen knap kommet sig over landets store skovbrande, før en ny krise melder sig.

Hun tager det dog stille og roligt og har ingen planer om at skulle afbryde sit udvekslingsophold.

- Jeg har det godt, og der er ingen smittede i mit nærområde. Det tætteste er tre-fire timer væk, forklarer hun fra landet down under.

Men lige præcis den præmis ændrer sig under samtalen, hvor hun faktisk får nyheden om, at det første tilfælde af corona er nået til hendes nye hjemby McKay i Queensland.

Det får dog ikke hendes forældre i Ikast, Mai-Britt og Hugo Nielsen, til at ryste på hænderne.

Sund og rask

- Jeg tænker faktisk ikke over det - kun, når nogen bekymret spørger ind til det. Vi tillader os at have ro på. Hun er sund, rask og befinder sig i et civiliseret land, så jeg tror faktisk hun ville blive udsat for større smitterisiko ved at skulle igennem forskellige internationale lufthavne og sidde i fly i mange timer, siger hendes far Hugo Nielsen.

Også Louises mor tager det roligt:

- Det er da mærkeligt. Bliver situationen der, som herhjemme, kan jeg godt mærke på mig selv, at det ville være dejligt at have hende hjemme - men at tage den lange rejse er jo også en stor risiko, så hun skal selvfølgelig have lov til at blive, siger May-Britt Nielsen.

Rotarys udveklingsstudenter har, uanset om de er rejst ud eller opholder sig i Danmark, fået en opholdstilladelse.

Derfor må de gerne være i deres respektive lande, og derfor behøver Louise Amanda Nielsen heller ikke at efterkomme de officielle meldinger om at rejse hjem. Hun har fast adresse i Australien og er ikke turist.

Janet Chin Tang var i weekenden på grenen for at få endnu et glimt af det land, som hun troede hun skulle forlade få dage senere. Men flyet blev aflyst. Foto: Laila Kempel
Louise Amanda Nielsen fra Ikast har ingen planer om at rejse hjem fra sit udvekslingsophold i Queensland i Australien. Foto: Privat