Otte ud af ti midtjyder har altid smør på køl

Udgivet:07. juni 2020, 10.00

Læsetid:2 minutter

3 år siden

MIDTJYLLAND Midtjyderne er vanedyr, og det gælder særligt, når det kommer til vores mad. For de fleste af os er der nemlig en række fødevarer, som altid har en plads på hylden i køleskabet. Nu har Arla spurgt midtjyderne om deres køleskabsfavoritter i en ny befolkningsundersøgelse, og fire ud af fem af midtjydernes favoritter kommer fra landbruget. Otte ud af ti midtjyder svarer, at de altid har smør i køleskabet, mens mælk, æg, ketchup og ost følger lige efter. Kød befinder sig helt i bunden af listen.

Ostemad

En ostemad om morgenen, en kop kaffe med mælk og godt med smør på brødet.

De fleste af os har en række rutiner og vaner i hverdagen, og det gælder også for vores mad.

Der er nemlig en række fødevarer, som altid har en plads på køleskabshylden hjemme hos midtjyderne. Men hvilke fødevarer er mest

populære? Det har Arla undersøgt i en ny befolkningsundersøgelse blandt 1.000 respondenter, og i toppen finder du blandt andet mejeriprodukter.

Undersøgelsen viser, at smør tager førstepladsen som den fødevare, flest midtjyder altid har i køleskabet.

Hele 79 pct. af midtjyderne har altid smør i køleskabet, mens mælk, æg, ketchup og ost følger efter med henholdsvis 76 procent 69 procent., 67- og 64 procent.

Basisvarer

Netop disse fødevarer er en del af de fleste danskeres basissortiment, mener Lotte Holm, professor på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, der forsker i kulturelle aspekter af mad og spisning.

- I langt de fleste husholdninger er der et lager af madvarer, som man altid har. Mange danskere har et basissortiment af for eksempel salt, mel, løg, dåsetomater, rugbrød, pasta, der løbende suppleres som en del af hverdagens rutiner. Og som en del af disse lagervarer findes der også smør og mælk, som er på køl samt hakket oksekød, som er i fryseren, siger Lotte Holm og fortsætter:

- Det skyldes, at det er fødevarer, som indgår i mange forskellige retter og måltider, og som derfor er noget andet end de fødevarer, man køber ind, når man ved, hvad man vil servere eller spise.