
Studerende laver ny have til Værkstedet Lundgården
Fem pædagogstuderende fra Via University College arbejder hårdt for at blive færdige til indvielsen
Udgivet:19. januar 2016, 16.57
Læsetid:5 minutter
De studerende bag projektet er fra venstre: Sara Dyrby, Ann Chanett Hoff Holleufer, Birgitte Damgaard, Karina Torp og Jens Fisker. Foto: jakob houg jakobsen
7 år siden
ikast Det er nok de færreste, som bruger januar på at anlægge en ny have. De fleste venter til foråret, hvor de lunere temperaturer gør det mere tillokkende at opholde sig ude.
Men i haven bag Værkstedet Lundgården forholder det sig anderledes. Her knokler fem pædagogstuderende fra seminariet med at færdiggøre den have, de har besluttet sig for at lave til brugerne af det beskyttede værksted.
- Der er mange, som har sagt til os, at det er et håbløst projekt, vi har gang i, siger Ann Chanett Hoff Holleufer, mens hun viser rundt i den gang mudder, som så småt er ved at antage den planlagte form.
At de fem kommende pædagoger knokler her for tiden, er der en mening med. De har selv valgt det som en del af et skoleprojekt.
- Opgaven lød, at vi skulle lave et samskabelsesprojekt. Vi fandt ud af, at Lundgården ønskede sig en ny have, så vi valgte det som vores projekt, fortæller Ann Chanett Hoff Holleufer, der sammen med sine fire medstuderende i dag klokken 12 afleverede første del af den skriftlige opgave til projektet.
Brugerne hjælper til
Da beslutningen om projektet var taget, skulle den nye have planlægges som det første. Derfor begyndte de fem med at indhente ønsker fra brugerne af Lundgården, og listen blev hurtigt lang.
- Vi fik mange flere ønsker, end vi egentlig havde regnet med. Nogle af dem vildere end andre, smiler Ann Chanett Hoff Holleufer og peger på tavlen med idéer. Her er en swimmingpool blandt de punkter, som ikke kan realiseres i denne omgang.
I et samskabelsesprojekt ligger der, at de pædagogstuderende skal skabe noget, der involverer de voksne udviklingshæmmede, som er brugere på Lundgården. Det sker i dette tilfælde ved at inddrage dem i opgaver, som er både sjove og overskuelige for dem.
Ude i et af værkstederne står Bente Madsen og Marc Hansen. De kommer begge dagligt på Lundgården, og i dag er de i gang med at male de møbler, som skal stå i haven, når den er færdig. De nye havemøbler er lavet af paller, og de to hygger sig med musik i baggrunden, mens de arbejder.
- Det er dejligt arbejde. Jeg kan rigtig godt lide det, siger Bente Madsen, mens Marc Hansens nik med hovedet fortæller, at han er enig.
Indenfor i varmen sidder Sara Dyrby sammen med en anden af Lundgårdens brugere, Judith Svensson. De to er ved at lægge sidste hånd på kærestepostkassen, som skal sættes op i den nye have.
- Det var et ønske fra nogle af herrerne på værkstedet, så man kan sende kærestebreve til hinanden, fortæller Sara Dyrby, som er gravid og derfor bliver skånet fra det hårde fysiske arbejde uden døre.
En kamp mod tid og vejr
Før de studerende fra seminariet gik i gang, havde Lundgården en have, som kun sjældent blev brugt.
Et gyngestativ og en sandkasse var alt, hvad der var. Det bliver nu afløst af et hyggehjørne med havemøbler, højbede med blomster og grøntsager og en trampolin.
Desuden bliver en større del af græsplænen omdannet til et område belagt med stenmel, så kørestolsbrugerne også kan færdes i haven.
Det sidste har krævet en del gravearbejde og mange ture med trailerlæs fyldt med jord til genbrugsstationen.
- Vi har været heldige med tøvejr den sidste uges tid. Men udsigten lover hård frost snart, så vi er ved at være lidt pressede, siger Jens Fisker og fortæller, at den nye have skal stå klar til indvielse 28. januar.
- Da skal alt være færdigt, på nær blomster og grøntsager, som brugerne herude selv skal plante, når vejret bliver til det, siger Ann Chanett Hoff Holleufer.
Selv om det er hårdt arbejde, så er de fem pædagogstuderende glade for, at de valgte netop dette projekt.
- Det er nogle lange dage, vi har herude, men vi får så meget med herfra, som vi ellers ikke ville have fået. Det gælder både fagligt og personligt, siger Sara Dyrby om samarbejdet med brugere og personale på Værkstedet Lundgården.
- Men vi kan godt mærke, at vi ikke skal være anlægsgartnere, indskyder Ann Chanett Hoff Holleufer.
Foruden et budget, som Værkstedet Lundgården har stillet til rådighed, har de studerende fået gode rabatter hos de lokale virksomheder, ligesom flere også har sponsoreret ting til den nye have.

