Knallertrockere i lædervest og rygmærker samler affald: Vi vil gerne gøre op med fordommene

»Rotten« og »Køleskabet« bruges til opgør mod fordommene. - Vi er rare og almindelige samfundsborgere, siger medlemmerne af Freeriders

17. september 2020, 09.01

Mr Wiggle, Simon Elstrøm på Køleskabet, Sindsylle Daniel Serup på Bentleyen, Sometimers, Mark Brier på Knækkeren, Væltepeter. Kevin Rahbek Pedersen på Rotten og Alladin, Gøkhan Kemerbaz på Smølfen.

BORDING Det er en tidligt septemberaften på en stille villavej i Bording. Folk trisser forbi med hunden i snor, og motionister går rask af sted. De trækker på smilebåndet, nikker anerkendende til gutterne i indkørslen, der med læderveste, rygmærker og smarte solbriller er klar til at gasse op og køre ud i byens gader.

Knallertrockerne fra Freeriders drejer på gashåndtaget på deres veterancykler, der hverken er toptunede eller finpudsede. Det handler nemlig primært om at have det sjovt og holde gang i de gamle to-hjulede, der alle har deres helt egen personlighed og derfor har fået deres helt egne navne.

Simpel rotte

»Rotten« er den mest simple, der knap har et penselstrøg af farve. Selv polstret på sædet er væk af ælde. Men den kører gerne på tur med den rødhjulede »Køleskabet«, Bentlyen med det gule kørelys, den grønlakerede »Knækker« og den blå »Smølf«

Bag gashåndtagene sidder »Væltepeter«, »Mr. Wiggle«, »Sometimers«, »Alladin« og »Sindsylle« og har en fest.

For det handler nemlig primært om at have det sjovt, få nogle gode oplevelser og holde liv i de gamle knallerter.

-Vi vil gerne gøre op med fordommene, siger Mr. Wiggle, der bag facaden bærer det borgerlige navn Simon Elstrøm.

Han triller ud på vejen på »Køleskabet« der også er udstyret med en mælkekasse, hvor Makita-radioen er programmet til at spille countrymusik.

- Det kan vi nemlig godt lide at høre, når vi er ude at køre, siger Mr. Wiggle, inden de fem medlemmer i Freeriders ruller ud for at samle affald i Bordings gader og stræder.

Spejlbriller

For selvom gutterne med spejlbriller og læderveste signalerer bandekultur, så er de slet ikke farlige. Tværtimod.

De slår to fluer med et smæk: De får luftet deres motoriserede køretøjer, får en på grineren, når motoren slår fra og har brug for lidt kærlig »skruepleje« og et par oliedråber - samtidig med, at de renser grøftekanter og vejrabatter for plastikposer og krøllede metaldåser.

Flere af klubbens medlemmer er ganske almindelige familiefædre, som gerne vil være gode forbilleder ikke bare over for deres børn, men også overfor det samfund, som de også er en del af.

- Vi tøffer ud og viser os som gode eksempler, der gør en forskel, siger »Væltepeter« alias Kevin Rahbek Pedersen, der nødtvunget indrømmer, at han er blevet lidt eftertænktsom.

En snigende dårlig samvittighed over tidligere at have smidt affald i grøftekanden opvejes af Freeriders nye mission om at køre ud og samle affald.

20 kilometer på literen

Gruppens medlemmer forsikrer, at deres knallertture også er ganske miljørigtige, selvom de brænder benzin af på deres ture.

En knallert kører nemlig ganske langt på literen. En tankfuld, svarende til godt tre liter er nok til at tilbagelægge 60-70 kilometer.

- Vi er helt almindelige og har bare en fælles passion for at mødes omkring vores knallerter. Vi mødes i et privat værksted. Vi går og skruer på vores maskiner og hygger os sammen. Vi tager også på ture for at besøger andre klubber, som efterhånden har dannet et helt nyt netværk over hele landet. I løbet af sommeren skal vi også helst på tur. I år var vi langt omkring - i både Løkken, Esbjerg, Viborg og endte til en privat havefest i Isenvad. Vi kørte 850 kilometer på seks dage, og det kan man altså godt mærke et vist sted, siger »Sometimers« alias Mark Brier.

Plads til snak

Freeriders er en klub med 10 medlemmer i alderen fra 19 til 31 og kunne deres alder taget i betragtning lige så godt have kørt motorcykler.

Men nej ...

- Det larmer alt for meget. Nu kan vi køre af sted og tale sammen, siger »Mr. Wiggle« og bakkes op af »Sometimers«

- Folk bliver så glade, når vi kommer kørende, de smiler, griner og vinker - ja, og så vil pigerne sgu også kysse med os ... siger han og skuler rundt til de andre medlemmer, der ikke kan lade være med at trække på smilebåndet.

Det er ganske tydeligt, at her hersker der en god og hjertelig tone og et fællesskab om nogle helt unikke oplevelser. Sammen.

Med Peter over broen

Knallerterne i klubben behøver ikke at være af et bestemt mærke. De skal blot være veteranknallerter, og det vil sige mere end 35 år gamle.

Det er blevet in at køre knallerter, så priserne er røget voldsomt i vejret.

- Du får ikke meget for 6000 kroner, så er det ofte som samleset, siger »Sindsylle«, der på sin dåbsattest bærer navnet Daniel Serup.

»Alladin«, der uden lædervesten hedder Gørkhan Kemerbaz, ryster på hovedet og fortæller, at man nemt kan komme til at betale både 10.000 og 15.000 kroner for et køretøj, og er man kræsen, og vil have fler-gearede modeller, så skal man have 35 af de lange pengesedler op af lommeulden.

Fredag 18. september tager klubben igen på langfart. De skal til Middelfart og følges med tv-darlingen Peter Ingemann, der har opfordret landets knallertrockere til at tage med ham på sin sidste tur over Lillebæltsbroen.

Køleskabet kendes på sine røde fælge og er normalt pakket med Freeriders køleskab, når klubben tager på langfart.
Knækkeren med den legendariske farve og høje gedebukkestyr. Foto: Henrik Ole Jensen
Smølfen har fået sit navn på grund af den blå og hvide farve. Foto: Henrik Ole Jensen
Rotten er helt sin egen - og ja, med et knap så komfortabelt sæde. Foto: Henrik Ole Jensen
Bentley er den pæne knallert med den legendariske gule forlygte. Foto: Henrik Ole Jensen
Freeriders har 10 medlemmer med ens rygmæker og lændemærket »Bajseladdemadder nuu!« Foto: Henrik Ole Jensen
Læs også
VIDEO: Knallerrockere varmer op