Ugentlig oprydning gav tur i biografen

Elever fra STU i Ikast-Brande trodser både regn og vind hver eneste uge, når de rydder op ved Ikast Bio. Mandag kunne de dog læne sig tilbage nyde popcorn, sodavand og Ternet Ninja

Udgivet:12. oktober 2021, 11.02

Læsetid:2 minutter

Omanesan Ragunathan, Benjamin Knudsen, Kathrine Jensen, Kemal Letic, Jørgen Overby og Konrad Blaabjerg er blandt den hårde kerne, der trofast rydder op ved biografen og biblioteket hver uge. Mandag var "løningsdag" : En fælles tur i biografen for i alt 80 borgere. Foto: Privat Foto

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

BIOGRAF Hver eneste mandag tager de turen rundt om biografen og rydder op. Med tænger samler de alt det affald op, som i løbet af ugen er blevet smidt, henkastet eller bare tabt ved et uheld.

Surt når det regner og blæser. Men bliver det helt galt, tager de turen til biblioteket på den anden side af gaden, hvor de også er »fastansatte« til at sørge for at rydde op og holde fællesarealerne pæne.

To gange om året får de belønningen: En hel biografsal, hvor de med popcorn og sodavand kan læne sig tilbage og nyde filmen, der kører over lærredet.

Biotur for alle

Men det er ikke kun den lille kerne af frivillige, der samler skrald, der kommer i biografen. Det er alle fra hele handicap-og psykiatriområdet, der får en invitation til at være med.

I alt havde 80 borgere meldt sig til at se Ternet Ninja.

En populær film, der har slået alle rekorder i Ikast Bio.

- Med i dag kommer vi nok op i nærheden af 3500, der har set den. Og det er alletiders rekord her i biografen, siger biografdirektør Bjarne Raabjerg.

Han forklarer, at succesen skyldes, at det er en film, der kan ses af flere generationer.

- Den er for hele familien og sjov i flere lag, så de voksne kan se noget andet end børnene. Den er så dejlig politisk ukorrekt, og det kan alle forstå, siger biografdirektøren og understreger, at det er humor, som alle kan forstå. Og humør, der ikke går over grænsen.

Den hårde kerne

Blandt dagens biografgænger var den hårde kerne af frivillige, der gør arrangementet muligt.

Omanesan Ragunathan, Benjamin Knudsen, Kristina Johansen, Kathrine Jensen, Kemal Letic og Konrad Blaabjerg, der alle glædede sig voldsomt til at se Ternet Ninja.

En rigtig drengerøv

- Han er sjov og en rigtig drengerøv, sagde Kemal Letic, der også kunne fortælle, at skraldearbejde, der ligger til grund for biografturen, ofte handler om cigaretskodder.

- Ja dem er der mange af, tilføjer Kathrine, der også forklarer, hvordan de samles op med tænger, så ingen behøver at røre ved skraldet.

STU-eleverne havde op til biografturen også udnyttet lejligheden til at tale om Anders Matthesen, der har skrevet bøgerne om Ternet Ninja og i øvrigt også lægger stemme til de fleste af figurerne i animationsfilmen.

Konrad Blaabjerg kunne næsten ikke vente med at komme ind i biografsalen og kunne klogt konstatere, at det jo præcis er det gode ved at samle affald uge efter uge: At man får en tur i biografen.