Ervin Gam runder 80 i fremragende form: - Jeg gør det gerne om

Tidligere kommunalt ansat - i mere end 60 år - fællestillidsmand i en lang årrække og passioneret fodboldleder Ervin Gam runder 80 i fremragende form

17. september 2020, 06.23

Fra lejligheden i Herning kan Ervin Gam kigge over på Herning Kirke, hvor han både er døbt og konfirmeret. Foto: Henrik Ole Jensen

80 Det bliver svært at hamle op med den uofficielle rekord, Ervin Gam nåede at sætte, før han i 2018 gik på pension: Efter - og hold nu godt fast - 60 år og otte måneder på arbejdsmarkedet.

Det har ingen medlemmer i fagforbundet HK endnu formået at slå.

I går, tirsdag, rundede Ervin Gam en ny milepæl; 80 år.

Flere fortjenstmedaljer rigere for både sit arbejdliv som ansat i Ikast-Brande Kommune og for sit tæt på livslange frivillige arbejde i fodboldverdenen; i Ikast FS, Ikast FC og for FC Midtjylland.

Og Ervin Gam runder samtidig fødselsdagen i superfin stil. Han nåede netop at afslutte dagens obligatoriske el-cykeltur på 12 kilometer - en anelse kortere end normalt - inden der over en kop kaffe er tid til at kigge tilbage på et liv, han gerne lever om, hvis det er muligt, slår fødselaren fast.

- Hvis altså vi lige ser bort fra tiden, hvor min kone Lis var syg af kræft og døde. Det var svært, siger Ervin Gam.

Kærligheden tilsmilede heldigvis atter Ervin Gam, der siden 2000 har delt glæder, hverdage og adresse med Inger Kristensen.

13 kilometer fra netværket

Samme år som han gik på pension, flyttede det ellers inkarnerede Ikast-par til Herning.

I en nyistandsat lejlighed i den tidligere retsbygning.

- Vi er så glade for at bo midt i Herning. Vi solgte vores hus for fem år siden, og boede i tre år til leje i en dejlig lejlighed i Ikast. Derfor vidste vi, hvordan vi gerne ville bo og kiggede efter den rigtige lejlighed i stedet for en bestemt by. Den fandt vi i Herning, og det har vi aldrig fortrudt, selv om vi skal arbejde lidt mere for kontakten til vores netværk, som stadig hovedsageligt er i Ikast. Det er kun 13 kilometer, men det stiller alligevel krav, har vi fundet ud af. Men det går alt sammen, siger Ervin Gam.

Udover at kunne gå til en række specialforretninger i gågaden - blandt andet ostehandleren - har parret trippet afstanden til Brdr. Prices restaurant: 140 meter.

- Vi går begge op i både god mad og vin, siger Ervin Gam, mens den svage summen fra vinkøleskabet i lejlighedens køkkenalrum allerede har afsløret den passion.

Herning-Ikast tur-retur

Fra lejligheden har han samtidig fået en udsigt fyldt med gode minder.

- Vi kigger lige over på Herning Kirke, hvor jeg er døbt og konfirmeret, og til den anden side kan vi se Nørregades Skole, hvor jeg gik i 10 år og tog realeksamen. Det er ren nostalgi, slår Ervin Gam fast.

Han blev nemlig født i Herning. På Finsensvej og ind i en murerfamilie.

- Min far tog mig tit med rundt på byggepladserne her i Herning, så det tænker jeg tit på, når jeg cykler rundt i området.

Fra Nørregades Skole åbnede døren sig til et arbejdsliv i det offentliges tjeneste. Ervin Gam kom i lære i Sygekassen Herning, hvor han nåede at arbejde i 10,5 år, inden han i 1967 blev tilbudt job som fuldmægtig i Ikast Sygekasse.

- Det var fint for Lis og jeg at flytte til Ikast, og jobbet var en forfremmelse.

Familien, med datteren Pernille, født i 1965, blev her udvidet med først Rikke født i 1968, og siden Nikolaj i 1973. Samme år som sygekasserne ved lov blev lagt ind under kommunerne, og Ervin Gam rykkede med tværs over Torvet og ind på rådhuset i daværende Ikast Kommune.

Her bestred han en række forskellige poster - og var blandt andet med til at etablere regnskabsafdelinger og arbejdede i Folkeoplysningsafdelingen, lige som han i en lang årrække fagligt var både tillidsmand, fællestillidsmand og blandt andet næstformand for HK Hernings sektorbestyrelse.

Fem borgmestre som chefer

I Ikast Kommune - og siden Ikast-Brande Kommune - opnåede Ervin Gam at tjene under hele fem borgmestre, Ole Vestergaard-Poulsen, Thomas Poulsen, Kjeld Broberg Lind, Carsten Kissmeyer og Ib Lauritsen:

- Om jeg sled dem op, eller om jeg overlevede dem, det kan man vælge. I hvert fald har jeg gode personlige minder fra samarbejdet med dem alle, siger Ervin Gam - med sit karakteristiske store smil.

For sin arbejdsindsats blev han belønnet med Dronningens Fortjenstmedalje i 2008. Det var dengang han »kun« havde arbejdet i 40 år.

Han tog både glad og målrettet 20 år mere i den kommunale tjeneste, og sluttede sit arbejdsliv i Ikast-Brande Kommunes skoleafdeling, placeret i Nørre Snede, hvor han rykkede med ud efter kommunereformen i 2007.

- Det var også en dejlig arbejdsplads, konstaterer han.

Fast plads på vest-tribunen

Den samme glød tændes, når talen falder på det engagement i fodbold, hvor DBU i foråret nåede at belønne Ervin Gam med Sølvemblem for sine 32 år som kampfordeler for Ikast FS - i dag Ikast FC -, inden han besluttede sig for at lade andre tage over på den post.

- Jeg blev meget overrasket og meget beæret. Jeg anede ikke, man på sådan en administrativ post kunne få et sølvemblem.

I Ikast blev fodbold den helt store fritidsinteresse for Ervin Gam, og en interesse han samtidig deler med Inger. Sammen har de to også haft en række funktioner i FC Midtjylland. I alt 10 år blev det til, inden de besluttede sig for at fortsætte alene som passionerede fans.

Derfor er deres eneste funktion i dag trofast at heppe med fra de to livslange fripladser på vesttribunen lige under tv-speakerboksen.

- Foreningslivet og det at være del af et fællesskab har altid været vigtigt for mig. Og så har vi været del af FCM lige siden etableringen i 1999, og den rejse er vi glade for at have været med på. Inger og jeg elsker stemningen på MCH Arena, og glæder os til hver hjemmekamp.

I det hele taget nyder den 80-årige sin stadig forholdsvis nye titel som pensionist.

Ud over at cykle lange ture i området og besøge familie i udlandet, bruger han i dag blandt andet også tid på Odd Fellow-logen i Herning.

- Nu har jeg ikke fritid. Jeg har fri tid. Og det nyder jeg hver eneste dag.

Ervin Gam fyldte 80 år i går, tirsdag. Foto: Henrik Ole Jensen