Konfirmander lærer bibelhistorie gennem rollespil

I Bording er dele af konfirmand-undervisningen flyttet ud i et fantasy-univers, hvor konfirmanderne er på jagt efter Kærlighedens Brik

Udgivet:22. september 2022, 14.30

Læsetid:3 minutter

Konfirmanderne i Bording møder fortællinger og figurer fra Bibelen, når de bevæger sig rundt i det fantasy-inspirerede univers »ConDEUSia«. Foto: Bording Kirke

1 år siden

I de seneste uger har man kunnet se små grupper af unge mennesker bevæge sig målrettet rundt i landskabet rundt om Bording Kirke. Det er årets konfirmandhold, der er blevet sendt i skoven på jagt efter Kærlighedens Brik, som mangler for at helheden kan genskabes. Med sig har konfirmanderne et kort, der med stednavne som »Dunkelmark«, »Dødekroen« og »Vodomars Vadested« minder mere om Ringenes Herre end om Bording Kirkeby.

Fanger konfirmanderne på en anden måde

Det er sognemedhjælper Lone Ahlers og sognepræst Morten Meiner, der har sendt konfirmanderne ud i et univers, hvor fantasy og bibelhistorie bliver forenet. Her optræder elvere og enhjørninger side om side med lignelser og personer fra Bibelen i universet »ConDEUSia«, der frit oversat betyder »At gå med Gud«. Hele undervisningsprojektet handler om at engagere konfirmanderne på en anden måde, end de bliver gennem den mere traditionelle undervisning.

- De springer mellem to verdener og kommer rundt til nogle lokationer, hvor de skal løse opgaver fra bibelhistorien. Selv om der optræder kentaurer og andre fantasy-væsener, så bygger hele historien på Bibelen. Der er mange af konfirmanderne, der har nemt ved at sætte sig ind i fantasy-universet, og det fanger også nogle konfirmander, som vi har svært ved at fange med den mere traditionelle undervisning. Samtidig får de brugt deres krop, og de bliver nødt til at kunne arbejde sammen for at løse opgaverne undervejs, så de kommer til at arbejde på flere forskellige måder, fortæller Morten Meiner.

Foto: Bording Kirke

Et andet forhold til konfirmanderne

Gennem et tæt samarbejde med Bording Skole har det været muligt at arrangere konfirmandundervisningen over halve dage, hvor konfirmanderne har god tid til at komme rundt og løse opgaverne. Forløbet har kørt i august og september og fortsætter igen efter vinterferien. I mellemtiden skal konfirmanderne have en undervisning, der minder mere om almindelig konfirmandundervisning, men Morten Meiner mærker, at han gennem rollespillet har fået en anden relation til konfirmanderne.

- Det er en stor glæde for mig at se deres positive respons og mærke, at de virkelig tager fra og går op i det. Det styrker mit forhold til konfirmanderne, så der er for mig at se plusser over hele linjen ved det, siger Morten Meiner, der selv er stor fantasy-fan i den form, som C.S. Lewis og Tolkien har baseret Narnia og Ringenes Herre på.

Har selv udviklet konceptet

Det er anden gang, at Bording Kirke tager konfirmanderne med på rollespil. Hele konceptet er udviklet af Lone Ahlers og Morten Meiner selv, og de er ind imellem stødt på ting, de skulle justere i forhold til det første forløb.

- Vi kørte det første gang sidste år, hvor vi opfandt en del af det hen ad vejen. Vi har lært af de fejl, vi begik dengang, men der er stadig meget arbejde i det – blandt andet med at hænge poster op i området rundt om kirken. Men når man oplever en flok totalt positive konfirmander, der virkelig går op i det, så tror jeg da, at vi også kommer til at arbejde på denne måde med kommende konfirmandhold, siger Morten Meiner.