Museum uden magasin

Vester Palsgaard Skovmuseum står med et akut pladsproblem og søger hjælp hos kommunen

25. januar 2017, 08.05

skovmuseum Det indstilles, at der frigives en million kroner til etablering af en ny magasinbygning ved Vester Palsgaard Skovmuseum.

Problemet opstod, da Slots- og Kulturstyrelsen tilbage i 2015 erklærede, at lokalerne i Skolegade 16 i Nørre Snede var fuldstændig uegnede til magasin for museet.

Det medførte, at man sidste år flyttede alle de bevaringsværdige sager til et klimastyret magasin på Kollund Byvej ved Herning.

De sidste ting blev flyttet i december, og nu skal der vurderes, hvor meget, der skal bevares, ligesom man fra kommunens side skal finde et andet sted som magasin, og her bliver løsningen formentlig en nybygning ved Vester Palsgaard.

Flytningen fra Skolegade har medført, at arbejdsforholdene for museets frivillige er blevet stærkt forringet. De har været tvunget til at arbejde udendørs, hvilket blandt andet har medført, at indsatsen for at bevare de gamle maskiner er gået næsten i stå.

Samtidig mangler en stor del af disse bevaringsværdige maskiner at komme under tag.

Mange frivillige

Der er tilknyttet en stor gruppe frivillige til museet, og de udgør en stor ressource.

De seneste år har de renoveret overetagen på den gamle skovridergård, så der har været mulighed for nye udstillinger, Desuden har de anlagt en sti rundt om museet, ligesom de også har renoveret en gammel ladebygning og etableret en lille planteskole.

Fra museets side frygter man, at interessen for at være frivillig på stedet vil dale markant, hvis man ikke kan tilbyde dem ordentlige vilkår.

Den store ansøgning til Kultur- og Fritidsudvalget skal behandles på udvalgets møde mandag 30. januar.