Ny utryghed i bymidten - behov for flere natteravne

Udgivet:27. september 2018, 15.43

Læsetid:3 minutter

Efter uroligheder i nattelivet etablerede en gruppe forældre og bekymrede borgere fra Facebookgruppen »Tryghed i Ikast« Natteravne i Ikast. Til det åbne borgermøde var der være snak, debat og oplæg fra Natteravnene i Herning. Nu er der behov for oprustning igen.

Af Peter Pinto Formand for Natteravnene IBE

5 år siden

LÆSERBREV For et år siden blev frustrationen for stor for beboerne og de handelsdrivende i midtbyen af Ikast. Op igennem foråret og sommeren 2017 havde de oplevet et stigende antal chikanerier og hærværk om eftermiddagen og aftenen; hændelser, som skabte stor utryghed og fik specielt de ældre beboere til at undgå at gå på gaden om aftenen. Meldingerne var meget entydige: Det var i langt overvejende grad lokale unge, som i stigende grad chikanerede folk på gaden og i butikkerne - og som også begik hærværk.

Foreningen Vores Ikast valgte at skrive et bekymringsbrev til vores lokalpolitikere og politiet, fordi problemet var ved at vokse sig så stort, at lokale vagter og videoovervågning ikke længere virkede tilstrækkeligt præventivt.

Brevet havde en stor effekt. Der var med det samme en meget stor opbakning fra både politikere og i SSP-regi. Der var også rigtig mange borgere, som deltog i Facebook-gruppen "Tryghed tilbage i Ikast" (senere "Tryghed i Ikast") og via dén arrangerede gåture om aftenen igennem Ikast by for at genskabe trygheden og tale med de unge. Dette frivillige arbejde blev videreført, da vi oprettede Natteravnene Ikast, Bording og Engesvang, hvor turene blev mere organiserede og nu også foregår i Bording og Engesvang. I løbet af vinteren sidste år og foråret i år faldt antallet af hændelser markant, og trygheden er gradvist kommet tilbage.

Antastet beboerne

Dermed har vi i Ikast undgået de tilstande med groft hærværk og chikanerier, som både landsdækkende og lokale medier har rapporteret fra f.eks. Århus.

Men det er vigtigt at understrege, at denne tilstand af tryghed konstant bliver udfordret. I løbet af de sidste to måneder er der f.eks. igen begyndt at opstå utryghed i Ikast, fordi en gruppe af unge har gået rundt inde på Strøget om aftenen og her har antastet lokale beboere.

Der er ingen tvivl om, at det er en indsats fra mange forskellige sider, som har medført en forbedring siden efteråret 2017. Både politiets og kommunens indsats har betydet rigtig meget. Men det har det frivillige arbejde også. Vi i Natteravnene har gået rigtig mange kilometer og talt med mange unge, specielt i Ikast, for at opnå mere tryghed. Og da de fleste af os nu har været i gang med det i 12 måneder, så er en vis metaltræthed ved at indfinde sig.

Derfor har vi et behov for, at flere melder sig som Natteravne. Ellers risikerer vi, at vores bidrag til det præventive arbejde ikke kan fortsætte. Dermed bliver de sociale myndigheder og politiet den første indgriben, når de unge her i området træder ved siden af - i stedet for en samtale med en lokal Natteravn, som kunne have forhindret det. Baseret på mine erfaringer de seneste 12 måneder, foretrækker jeg klart det sidste frem for det første.

Hvordan udfører vi så vores frivillige indsats? Det gør vi fra vores nye lokale på Nørregade 41B, som Ikast-Brande Kommune har givet os lov til at bruge om aftenen. Når vi går vores ture, følger vi de fem gyldne regler hos Natteravnene (se mere på https://natteravnene.dk/Om-os/De-5-Gyldne - på samme hjemmeside kan du se alle de øvrige informationer om Natteravnenes virke).

Vi fokuserer på det forebyggende arbejde gennem vores frivillige indsats - og hvis du har lyst til at være med, skal du ringe til os på 70 12 12 99 eller skrive til natteravnene@socialtansvar.dk.