Skål: En sommer med danskere på ferie i Danmark giver travlhed ud over det sædvanlige hos lokale bryghuse

En sommer hvor mange danskere er feriegæster i Danmark giver travlhed som aldrig før hos de lokale mikrobryggerier i Engesvang og Ikast

1. august 2020, 04.00

På grund af efterspørgslen har Bøllingsø Bryghus for første gang udvidet med en ekstra åbningsdag, så der både onsdag og fredag er ølsmagning og spisning på bryggeriet hver uge hen over sommeren. Foto: Kim Kristensen

IKAST-ENGESVANG Danskerne holder ferie i Danmark og kører i mindre grad over grænsen til Tyskland for at handle. Det giver travlhed hos de danske bryggerier, lyder meldingen fra Bryggeriforeningen.

Og tendensen smitter også af her i området. Således melder både Bøllingsø Bryghus i Engesvang og Ikast Mikrobryggeri om en særdeles travl sommer.

- Vi har haft forrygende travlt - langt mere, end vi plejer om sommeren. Både med ølbrygning og til vores arrangementer, siger Arne Nielsen, formand for Bøllingsø Bryghus.

Udover efterspørgslen fra restauranter og supermarkeder mærker Bøllingsø Bryghus også øget efterspørgsel på sine øl-events i bryghuset. Normalt har bryghuset, etableret i lokalerne, der tidligere husede Engesvang Kro midt i byen, åbent fredag for spisning og ølsmagning hen over sommeren.

Udvidet åbning

- Men på grund af efterspørgslen har vi hen over sommeren udvidet med endnu en åbningsdag, om onsdagen. Det er især campister fra Bøllingsø og Hessellund, der giver den ekstra travlhed på den front, vurderer Arne Nielsen.

På grund af corona måtte bryghuset lukke ned for brygningen af øl og øl-events i syv uger hen over foråret.

- En ny brygning varer seks uger, så det er først nu, vi er ved at være der, hvor vi snart kan følge med efterspørgslen. Travlheden betyder også, at vi er ved at indhente det tabte fra corona-perioden og dermed stort set er uberørte af krisen, siger Arne Nielsen.

Bøllingsø Bryghus er baseret hovedsageligt på frivillig basis og entusiasme for øl.

- Det er aldrig nemt i juli at aktivere flere frivillige. Men vi har været heldige at kunne få lidt ekstra hjælp i travlheden. Det hjælper også på den front, at folk ikke er i udlandet på ferie, siger Arne Nielsen.

Restriktioner rammer

Også længere mod vest er der mere travlt end sædvanligt hos Ikast Mikrobryggeri.

Her har indehaver og brygmester Mads Deichmann Jensen ikke haft lukket helt ned for produktionen i forbindelse med corona-situationen.

- Jeg har haft forudbestillinger, som jeg bryggede til under den generelle corona-nedlukning. Corona har ramt mig hårdest i forhold til restriktionerne. Vi har ikke plads nok indendørs til at samle folk til ølsmagning og fællessang. Og vejret i de seneste sommeruger har ikke været til at løbe an på udendørsarrangementer, siger Mads Deichmann Jensen.

Derimod har han profiteret af at have haft en løbende ølbrygning i gang.

Mere øl til restauranter

Især restauranter og private label-kunder har haft brug for ekstra øl på grund af travlhed. Blandt andet har restaurantkunder som Vrads Station og Pandekagekroen i Finderup haft forrygende travlt i sommer og bestilt mere øl, end de plejer, siger Mads Deichmann.

På en anden front er hans mikrobryggeri dog ramt af corona-udviklingen:

- En af mine store kunder er Messecenter Herning. Det er en kunde, vi mangler og savner, og jeg håber, at situationen begynder at udvikle sig for messecentret. For deres skyld, for egnens skyld og såmænd jo også for min egen skyld, siger Ikast-brygmesteren.

Brygmester Mads Deichmann Jensen fra Ikast Mikrobryg glæder sig over ekstra sommer travlhed blandt kunder som især restaurationer. Foto: Flemming Hansen