Guds ord i Guds natur

70 deltog er Engesvang Kirkes gudstjeneste i sommernatten ved Bølling Sø

8. august 2015, 06.50

Anders og Åse Rasmussen var blandt deltagerne i den traditionelle friluftsgudstjeneste ved Bølling Sø. ?Privatfoto

friluftsgudstjeneste -Det er som om, man får ekstra facetter med i forståelse af budskabet, når man hører Guds ord i naturen.

Det mener Jytte Larsen, som var en af de cirka 70 mennesker, der torsdag aften deltog i Engesvang Kirkes traditionelle sommer-aftengudstjeneste ved bredden af Bølling Sø.

- Det er fantastisk at høre Guds ord i Guds natur. Jeg holder også af at komme i kirken, men det er ligesom det her giver ekstra facetter, sagde Jytte Larsen umiddelbart efter gudstjenesten.

Blandt deltagerne i gudstjenesten var også ægteparret Anders og Åse Rasmussen.

- Jamen, det er jo hyggeligt, og når det er så godt vejr, så der det da synd at blive hjemme, sagde Åse, der blev suppleret af Anders:

- Det er mere afslappende end henne i kirken. Der mange flere oplevelser her.

Og så bemærkede de to, at der også var den ekstra ting ved friluftsgudstjenesterne, nemlig at kom mennesker, man ellers ikke møder i kirken - og også folk fra nabobyerne.

Gammel tradition

Det er ved at være en gammel tradition i Engesvang, at man en sommeraften indbyder til en friluftsgudstjeneste under overskriften »gudstjeneste i sommernatten«.

Solen når ikke at gå helt ned, men man går fra at solen kaster sit stærke gule lys på præsten, det interimistiske alter og musikerne til solen forsvinder bag træerne, hvilket skaber skygge i »kirken« mens søen og skoven i baggrunden træder endnu tydeligere frem under postludiet.

Det er også blevet et tradition, at folkemusikgruppen Snuptaw spiller til. Gruppens violinist og arrangør, Jens Kristian Jensen, har for nogle år siden komponeret »Dværgbakke menuet« inspireret af den bakke, hvor gudstjenesten afvikles. Den blev i år spillet som præludium. I år havde han komponeret »Bølling Sø Polka«, der blev spillet efter gudstjenesten. Og så spillede de fem folkemusikere i øvrigt til salmerne i gudstjenesten.

Fra den gamle nodebog

Desuden gav de en lille koncert, mens der efter gudstjenesten blev serveret kirkekaffe på udsigtspunktet på toppen af bakken. Her spillede de blandt andet flere melodier, de har fundet i en gammel nodebog, der lå på lokalhistoriske arkiv i Engesvang, og som for op mod 100 år siden blev samlet af spillemanden »Anders Top« fra Kragelund.

Musikerne gav udtryk for beklagelse af, at det blev sidste gang med sognepræst Anne Røndal, der forlader embedet i oktober, og derfor fik de alle deltagerne til at stemme i med »Skuld gammel venskab«, inden man tog hjem i skumringen.

Anne Røndal optrådte for sidste gang ved Bølling Sø, idet hun forlader embedet til oktober.
Snuptaw sørgede for den musikalske underholdning.