Skvulpende skulptur i Ikast: Ny kunst i svømmecentret

En halv meter overskudsmateriale har fået nyt liv som kunstværk i Ikast Svømmecenter

30. september 2021, 10.38

Morgensvømmerne var inviteret til indvielsen af den nye skulptur »Fidusen« i Ikast Svømme Center, der blev foretaget af kulturudvalgsformand Helle Mathiasen (V), kunstner Jens Christian Jensen (i midten) og svømmecentrets leder, Jesper Harder. Foto: Henrik Ole Jensen

KUNST En halv meter overskydende byggemateriale fra renoveringen af det gamle 25-meter-bassin i Ikast Svømme Center kunne i princippet være endt på genbrugspladsen - men som i et H.C. Andersen-eventyr er den halve meter endt som en vigtig historiefortælling i et nyt kunstværk, der tirsdag morgen blev afsløret i foyeren i svømmecentret.

Kunstværket er lavet af den anerkendte Ikast-kunstner Jens Christian Jensen. Han var blevet udfordret af svømmecentrets leder, Jesper Harder, der havde gået og kigget på den halv meter lange skvulperende et stykke tid, før han præsenterede den for kunstneren.

Eget design

- Under corona-nedlukningen fik vi mulighed for at renovere vores gamle 25-meter-bassin. Vi havde længe ønsket at udskifte skvulperenderne, men kunne ikke rigtig finde noget, der passede til hverken bassinet eller økonomien, fortæller Jesper Harder.

Men så var det, at Kim Michael Neigaard Havnshøj Larsen med tilnavnet »Fidusen« fik en god ide.

Han er til daglig ansat i centret og kendt for altid at finde fidusen til at løse hverdagens mange opgaver.

»Jeg kan da nemt tegne det, vi skal bruge,« forslog han.

Og som sagt, så gjort. Han fandt fidusen, og den italienske producent blev så begejstret for tegningen, at de ikke alene lavede skvulperenden til det gamle friluftsbad, men også spurgte om lov til at sætte den i produktion.

- Så skvulperenden har en historie og værdi for os, siger Jesper Harder.

Den skæve halve meter

Den overskydende halve meter var lidt sin egen. Den var lidt skæv, og formentlig derfor den var blevet i overskud.

Jens Christian Jensen tænkte lidt over udfordringen og lavede et par skitser, inden han fik ideen til skulpturen, som officielt har fået navnet »Fidusen«.

- Jeg valgte at skære den over og save den til, så den passede ind i en helhed. Den er lidt vendt på hovedet i forhold til den funktion, de var tiltænkt. Jeg har sat det hvide ind i en blå Rønne-granit. Og jeg forestiller mig, at det er en lidt kraftig svømmer med lidt korte arme, der kæmper sig igennem vandet, som her er granitten. Den har ikke rigtig noget hoved - men jeg er som morgensvømmer også vidne til de mange, der har hovedet under armen og svømmer sådan lidt hovedløst, sagde Jens Christian Jensen med smil i stemmen og glimt i øjnene.

Krise og kedsomhed

Kulturudvalgsformand Helle Mathiasen (V) havde fået sved på panden, da hun fik en mail om at møde op i svømmecentret tirsdag morgen.

- Det plejer at betyde, at der er noget, der koster penge, sagde hun og fortsatte:

- Men det er sjovt, hvordan en krise - som coronapandemien har været - kan ende i noget sjovt. Det er nok lidt ligesom børn, der keder sig: Så kommer der oftest noget kreativt ud af det. Og det kan man sige, dette værk er. Det er lige før man kan sige, at der er storhedvanvid her i centret med flotte mosaikker af Naja Salto og den store Brandes-vase. Kunstværket her passer glimerende ind i æstetikken her i centret, pointerede kulturudvalgsformanden.

»Fidusen« blev indviet tidligt tirsdag morgen, efter at centrets første gæster - den faste gruppe af aktive morgensvømmere, herunder kunstneren selv - havde forladt bassinerne efter dagens dukkert. De fejrede indvielsen med både kaffe, kage og en lille én.

Ikast-Brande Billedkunstråd har støttet skulpturen med 15.000 kroner.

I forbindelse med corona-nedlukningen skulle overløbsrenderne ved det gamle træningsbassin i Ikast Svømmecenter renoveres. Jesper Harder viser her, hvordan de - normalt helt usynlige - ligger under risten. Foto: Henrik Ole Jensen
Figuren forestiller en kraftig hovedløs svømmer med korte arme, der kæmper sig gennem vandet, der i skulpturen er blevet til granit, forklarer kunstner Jens Christian Jensen. Foto: Henrik Ole Jensen
De hvide elementer i midten er overskud fra renoveringen af overløbsrenderne i det gamle 25 meters bassin. Nu er det et vigtigt element i skulpturen, der har fået navnet »Fidusen«. Foto: Henrik Ole Jensen