Garndame holder masken med 400 kram

Charlotte Kold har efterhånden fået bund i de mange sække, som frivillige nørklere har både tømt og siden fyldt igen

9. oktober 2020, 07.30

Vita Nielsen var en af de lokale Ikast-borgere, der har bidraget til det store midtjtyske Garnkram. Foto: Flemming Hansen

ENGESVANG Hun fik en idé, som blev belønnet med 50.000 kroner fra Velliv fonden. De mange penge har Charlotte Kold forlængst brugt på at købe garn.

Det betød mange fyldte plastiksække fyldt med garn i et væld af farver og kvaliteter.

Hen over foråret og sommeren har hun åbnet sækkene for frivillige, der havde lyst til at være med på hendes ide om at strikke Garnkram til de mange udsatte borgere, der føler sig ensomme, mens coronaen begrænser mulighederne for at være sammen med andre mennesker.

Så har de i stedet fået mulighed for at glæde sig over et hjemmestrikket, lunt Garnkram fra en fremmed person, der har brugt nedlukningen til at være flittig med kreative hænder.

Tømt-fyldt-tømt

Sækkene var fyldte, men blev hurtigt tømt igen. Men kun for en stund. For knap var de første garnnøgler delt ud, før det begyndte at gå den anden vej. Sækkene blev fyldt med sjaler, tørklæder og andre lækre hjemmelavede »kram« til de mange udsatte borgere på plejecentre, krisecentre og varmestuer, der er ramt af coronaens begrænsninger.

Lørdag formiddag havde Charlotte Kold taget turen fra sit hjem i Engesvang til torvet i Ikast med de sidste garnsække. Formålet var ikke at få delt de sidste ting ud, snarere at samle ind.

Bagerst i bilen var der også blevet plads til et par sække fyldt med 90 garnkram som hun ville overdrage til den kommunale hjemmepleje.

- Jeg har nok allerede delt omkring 400 »kram« ud, så det har været helt overvældende. På et tidspunkt var mit værelse derhjemme så fyldt op med plastiksække, at jeg ikke kunne lukke døren, siger Charlotte Kold, og har svært ved at holde masken over glæden ved den overvældende opbakning til projektet.

Fællesskaber

Hun har oplevet, at hendes ide har givet helt nye fællesskaber. Når de kreative sjæle henter eller afleverer, så nyder de hinandens arbejde. Mange bliver inspireret og spørger efter opskrifter.

- Jeg har ikke delt opskrifter ud, eller blandet mig i, hvad der skulle laves. Det har været helt op til den enkelte, hvad de havde lyst til at bidrage med, siger Charlotte Kold.

Hun har dog en klar fornemmelse af, at mange har ladet sig dels inspirere, men også udfordre til nye og lidt sværere projekter, når de fik en masse garn stillet gratis til rådighed.

- Det hele har været baseret på tillid. Jeg har ikke skrevet op, hvem der har fået hvad. Jeg har heller ikke styr på, hvad jeg får retur fra hvem.

En af dem, der kom forbi lørdag formiddag var Lene Faarvang, der havde lavet et sjal ud af to nøgler, som hun havde fået, da Charlotte Kold sidst var på torvet i Ikast.

Cafébesøg med kram

- Jeg sad med min veninde på caféen, og så blev vi lidt nysgerrige og måtte lige over at se, hvad det var for noget. Og ja, så kunne vi da også bidrage. Jeg strikker alligevel altid et eller andet, så hvorfor ikke gøre andre glade med et Garnkram, fortæller Lene Faarvang.

Undervejs kom hun til at tænke på, at et tæppe til en kørestolsbruger måske også kunne være en god ide.

Mens de over 80 frivillige har siddet og nørklet i sommermånederne blev Charlotte Kold selv grebet af sin ide og fik lavet en rulle navne-labels, som hun efterfølgende syer i tingene, så modtagerne kan se, hvor »krammet« kommer fra.

Flere kram

- Det giver anledning til en masse fortællinger og snakke, vurderer Charlotte Kold.

Vita Nielsen dukkede også op for at aflevere det tørklæde, som hun havde nået at lave, siden hun tilfældigt stødte på Charlotte Kold på torvet i Ikast. Hun overvejede, om, hun skulle tage par nøgler med hjem og lave endnu et »kram« til projektet

Pernille Devries fra Viborg var egentlig på vej til Vejle, men havde på Facebook set, at Charlotte Kold var på torvet og lavede derfor et hurtigt stop på vejen for at aflevere to sirligt mønsterstrikkede sjaler i stærke farver.

- Jeg har strikket i mange år, og ja så kunne jeg sagtens bidrage her. Det har været sjovt at være en del af, siger hun.

Charlotte Kold har siden starten modtaget rigtige mange kram, som hun gladeligt giver videre. Foto: Flemming Hansen
Små labels bliver syet i alle Garnkram inden de afleveres til modtagerne. Charlotte Kold har primært modtaget sjaler, tørklæder sokker, børnetrøjer, hæklede slanger og også et par huer.Foto: Flemming Hansen
Pernille Devries fra Viborg lavede et kort stop i Ikast for at aflevere to garnkram til Charlotte Kold. Foto: Flemming Hansen
Lene Faarvang havde tilfældigt opdaget Charlotte Kold, da hun delte garn ud i Ikast. Hun lod sig friste til også at tage lidt med hjem og returnede lørdag et færdigstrikket sjal. Foto: Flemming Hansen
Charlotte Kold har oplevet, at de glade strikkere har udfordret sig selv med både nye garnkvaliteter og mønstre, som de ikke tidligere har turdet gå i gang med. Foto: Flemming Hansen