Brunkulsmuseum klar med »genåbningsfest«

21. april 2021, 10.30

Et blikskur - typisk brug af en ungkarl. Foto: Privatfoto

SØBY Med Folketingets nye aftaler om restriktioner på grund af corona er det nu helt sikkert, at Søby Brunkulsmuseum åbner onsdag 21. april - og markerer åbningen ved et særligt arrangement lørdag 24. april.

- Vi har længe forberedt os på en åbning 21. april, og det kan vi med regeringens nye udmelding holde fast i. Vi er meget tilfredse med, at de nødvendige restriktioner betyder, at vi i det hele taget er i stand til at åbne for vores store publikum, siger en lettet formand Jan Svendsen i en pressemeddelse.

Hele vinteren har en flok frivillige hver torsdag arbejdet på at gøre museet klar til den ny sæson. Det sker blandt andet med en omfattende corona-sikring. Museet indfører simpelthen ensrettet færdsel rundt på museet, og bortset fra to får alle huse adskilt indgang og udgang.

- På den måde sikrer vi, at gæsterne kan holde god afstand og ikke støder ind i hinanden, mens de bevæger sig rundt på museet, oplyser formanden.

Blikskur

Samtidig har den ihærdige stab af frivillige også gjort to nye huse klar. De har med affalds-materialer fra renoveringen af Voldsgaard bygget en primitiv beboelse, et blikhus, som typisk ville være brugt af en ungkarl.

Desuden er de frivillige ved at ombygge og indrette en gammel skurvogn til barbersalon, som Søby også havde i sin tid. Derudover har museet købt en bulldozer af samme slags som i sin tid kørte rundt i området.

Ved »åbningsfesten« lørdag 24. april starter gravemaskinen vanen tro, hvorefter de nye huse bliver åbnet. Desuden er der fernisering på en udstilling med værker den afdøde kunstmaler Frede Refsgaard fra Hammerum, så gæsterne kan se 15 nye akvareller. Det sker i laden på Voldsgaard, som bliver omdannet til galleri. I stuehuset viser Evald Eybye igen i år en udstilling med modeller af lastbiler, gravemaskiner og tog.

Han møder selv op for at præsentere den imponerende samling.

- Vi overholder selvfølgelig også ved »åbningsfesten« restriktionerne i forhold til corona, så det kan blive aktuelt at dele op i hold. Det absolut vigtigste for os lige nu er, at alle gæster får en sikker oplevelse, siger Jan Svendsen.

De fleste er indrettet med ind-og udgange. Foto: Privatfoto
Besøgende behøver ikke frygte, at de kommer til at stå tæt sammen for at komme ind og ud af udstillingshusene i Søby brunkulsmuseum. Foto: Privat Foto