Anderledes sportsuge: Underviser i selvforsvar og nakkeskud

De ældste elever på Ikast Nordre Skole dyrker kampsport og e-sport. De lærer at forsvare sig selv både offline og online

Udgivet:31. oktober 2018, 12.11

Læsetid:4 minutter

Ikast Nordre Skole har hevet psykoterapeut og eks-landsholdskæmper Christina List ind som taekwondo-underviser i denne uge. Simon Amstrup Hansen giver hende et flyvespark. Foto: Henrik Ole Jensen

Philip Horup
Journalist

5 år siden

Ikast Der bliver sparket og pløkket igennem på Ikast Nordre Skole. Det er sportsuge, men eleverne spiller ikke fodbold og håndbold. De dyrker kampsport og spiller computer.

Asiatisk kampkunst gennem disciplinerne taekwondo, karate og jiu-jitsu er fundamentet i sundhedsugen. Eleverne lærer her, først og fremmest, hvordan de behersket forsvarer sig selv på den mindst voldelige måde.

Et par klasselokaler længere væk forsvarer de sig til gengæld ved at skyde først og spørge senere. Her dyrker 24 elever e-sport, der foregår ved computeren, hvor de dræber hinanden i vanvittigt populære skydespil som Fortnite.

Charlotte Thornvig Nielsen er ny lærer på Ikast Nordre Skole, som i høj grad er kendt for sin forkærlighed til idræt:

- Vi har forsøgt at tænke ud af boksen med den her sportsuge. Jeg tænkte, okay er rundbold virkelig det bedste, vi kan finde på. E-sport kan man efterhånden ikke komme udenom, så det har vi lavet et hold med, og de træner op til en turnering på torsdag. Når vi vælger at at undervise i kampsport, er det for at prøve nogle grænser af. Hvis man bliver revet i håret eller slået bagfra, skal man turde yde selvforsvar, siger Charlotte Thornvig Nielsen, der til daglig underviser i biologi, tysk og dansk.

Ikke brugt selvforsvar før

Omkring 40 elever fra ottende klasse strækker ledene ud ovenpå en lektion jiu-jitsu. Hvis man fraregner irriterende søskende, har ingen af dem (heldigvis) haft behov for at udøve selvforsvar, viser en hurtig håndsoprækning. Ifølge lærermesteren Jimmy Knudsen fra Herning Judo og Jiu-Jitsu Klub, der stiller frivilligt op, behøver selvforsvar slet ikke være voldeligt.

- Jeg siger altid, at det bedste selvforsvar er at rende sin vej eller at forsøge at tiltrække sig opmærksomhed, hvis man eksempelvis bliver overfaldet. Situationen kan lige pludselig opstå, og der må man aldrig søge konfrontationen, siger Jimmy Knudsen, der selv har sort bælte.

Forsvarsmetoderne kan, hvis de bliver taget i brug, forårsage ødelæggende skader på modstanderen med brækkede lemmer til følge. Jimmy Knudsen medgiver, at hans vigtigste opgave derfor er at understrege alvoren bag slagene, og han erkender, at han har et afgørende ansvar i at lære eleverne besindighed.

- Jeg fortæller dem, at det aldrig nogensinde er dem, der slår først. Det handler om at gøre mindst mulig skade, siger han til Herning Folkeblad.

Tæver ikke vennerne for sjov

Simon Amstrup Hansen fra 8.A rammer i et enkelt spring to sparkepuder med en smidig kombination. Christina List, der holder puderne, er tidligere landsholdskæmper, men stoppede på grund af barsel, »fordi man ikke sparker så godt med en baby i maven«, roser begejstret manøvren.

Simon Amstrup Hansen lander sikkert på halgulvet igen. Den høje håndboldmålmand har forstået selvforsvarspointen, om at passe på sig selv og andre.

- Nej, det er ikke noget, man skal lege rundt med sammen med sine venner for sjov. Det skal kun bruges, hvis det er en absolut nødvendighed, og Christina lærer os også, hvordan vi skal spænde rigtigt i anklen, så vi ikke skader os selv, siger den lydhøre elev.

Blev skadet af gaming

Tilbage i gamerrummet, der er et temmelig indelukket sted fyldt op af headsetbærende krigere med krum ryg, står underviseren Toke Lindhard. Han starter med at fortælle, hvordan han selv netop blev skadet, fordi han ikke kunne finde ud af at passe ordentligt på sig selv.

- Jeg har fået en skade i mit håndled, fordi jeg spænder for meget op i underarmen. Skaden kom, fordi jeg har spillet rigtig meget computer, og ikke gik op i udstrækning, siger 21-årige Toke Lindhard, der derfor sørger for, at Ikast Nordre Skoles ganske drengedominerede e-sportshold ikke går for meget op i kartoffelchips og kyfose.

- Der skal noget fysik ind over. Jeg fortæller dem også om sundhed. Hvordan man spiser godt og vigtigheden af at bevare en fornuftig døgnrytme, siger Toke Lindhard, der derfor har bandlyst energidrikke og som blander yoga og oplæg om psykisk velbefindede ind imellem træning i nakkeskud og håndgranatkast.

En større gruppe 8. klasses-elever lærte selvforsvar ved kåbeklædte Jimmy Knudsen. Her er der vist gang i et smertefuldt niveangreb. Foto: Henrik Ole Jensen
Toke Lindhard underviser i e-sport, som han ikke mener, man kan dyrke seriøst uden at træne sig op både psykisk og fysisk. Foto: Henrik Ole Jensen