Rum til ro: I kirken kan man også lytte til stilheden

Meditation, stilhed og refleksion er blevet en del af det lokale kirkeliv, og de anderledes gudstjenester trækker nye gæster til kirkerne

Udgivet:30. juli 2020, 08.35

Læsetid:4 minutter

Meditation og refleksion taler både til trænede kirkegængere og til nye gæster i de lokale kirker. Foto: Troels Witter

KIRKER I Ikast Kirke er der en smuk glasmosaik af kunstneren Svend Havsteen Mikkelsen. Mosaikken viser Helligånden, der som en due svæver over stime små fisk.

Glasmosaikken er samlingspunktet, når Ikast Kirke inviterer til meditationsgudstjeneste. Det er som regel provst Poul Erik Knudsen, der står for meditationsgudstjenesterne, og for ham er mosaikken et symbol på, at man kan nå Gud gennem flere tilgange – blandt andet gennem meditation, som er et relativt nyt begreb i den danske folkekirke.

- Vi har de senere år oplevet en strømning, hvor flere søger det spirituelle. Det er meget vigtigt for mig, at den kristne kirke også melder sig mellem de andre stemmer, for den kristne kirke og de kristne traditioner har meget at byde på i den sammenhæng, siger Poul Erik Knudsen.

Et dybere lykkebegreb

- Det moderne menneske stræber konstant efter lykken, og det bliver nogle gange en meget materiel stræben. For mig har kristendommen et dybere lykkebegreb, som handler om den indvendige lykke. Vi oplever en stigende interesse for det spirituelle i kristendommen, og det sker blandt andet gennem meditationen i kirken, for kirken kan jo noget med at skabe et rum for mødet med Gud, tilføjer Poul Erik Knudsen.

Han understreger, at meditationsgudstjenesterne er et supplement til søndagsgudstjenesterne – og ikke en erstatning. Meditationsgudstjenesterne ligger som regel på en hverdag, og derfor er det både kendte ansigter fra søndagsgudstjenesterne og helt nye gæster i kirken, der møder op.

Bibel, bøn og velsignelse

For Poul Erik Knudsen er det vigtigt, at meditationen også har elementer fra gudstjenesten i sig.

- Vi har et anderledes ritual til meditationsgudstjenesterne, hvor vi blandt andet læser bibeltekster højt i fællesskab. Men det kristne evangelium er omdrejningspunktet, og vi har både bibel, bøn og velsignelse med i en meditationsgudstjeneste, siger Poul Erik Knudsen, der både som person og erfaren præst oplever, at han får noget særligt med fra meditationsgudstjenesterne.

- Det giver mig en tættere forståelse af, hvad det egentlig er, at Gud vil med mig. Gennem meditationsgudstjenesterne får jeg også bekræftet, at der er mange forskellige indgange og veje til at nå ind til Gud, og det giver mig meget både som menneske og som præst, siger Poul Erik Knudsen.

Meditation i Bording Kirke

Bording Kirke arrangerer også meditation i kirken. Her er det ikke en præst, der står for arrangementet, men stresscoach Helle Gottenborg, så derfor har arrangementerne ikke status som gudstjenester.

Helle Gottenborg holder arrangementerne frivilligt og ulønnet, fordi det også for hende er vigtigt at få kirken gjort synlig i det spirituelle søgefelt. Hun har selv oplevet, at kirken har meget at byde ind med, når man har brug for hjælp til de tanker, der kan fylde i et helt almindeligt liv.

- Jeg har selv været igennem et stressforløb. Her mødte jeg dygtige og velmenende behandlere, men jeg manglede Gud i forløbet, fordi jeg selv er et troende menneske, fortæller Helle Gottenborg.

Hun tog imod en opfordring til at prøve at holde en meditation i Bording Kirke, og det er nu blevet en fast tradition.

Noget større end en selv

Ved meditationen i Bording Kirke kommer deltagerne igennem nærværsøvelser og længere meditationer, men der indgår også bøn, salmesang, et oplæg med fokus på troen – og så en keltisk velsignelsesbøn. Selve rammerne i kirken er også en meget vigtig del af meditationen.

- Det er fantastisk at få lov at holde meditationen i kirken, for selve rummet er noget helt særligt. Her får man en fornemmelse af, at der er noget, der er større end en selv. Man sidder sammen i et fællesskab i et rum, hvor der er er højt til loftet, og det er en god symbolik for meditationen, siger Helle Gottenborg.

Man kommer, som man er

Der kommer omkring 25-30 deltagere til meditationerne i Bording Kirke, og der er både gengangere og nye ansigter hver gang.

Man behøver på ingen måde at være en trænet kirkegænger for at deltage i meditationen i Bording Kirke, understreger Helle Gottenborg.

- Jeg gør meget ud af, at man kan komme som man er og bare være. Man behøver heller ikke at være ramt af stress eller andre personlige udfordringer. Man skal sådan set bare have lyst til en livgivende pause på en halv times tid, hvor man kan holde fokus på sig selv og have lov til at være lige dér, hvor man er, siger hun.

Fakta

Meditation og refleksion i lokale kirker:

- Ikast Kirke holder meditationsgudstjeneste første tirsdag i måneden

- Ikast Kirke holder Taizé-andagt for 16-25-årige. Andagten er inspireret af det franske klosterfællesskab i Taizé, som bygger på bøn og refleksion over for eksempel musik og bibeltekster

- Bording Kirke inviterer til meditation hver sjette uge

For Helle Gottenborg er det fantastisk at få lov at holde meditation i Bording Kirke, fordi rummet giver en fornemmelse af, at der er noget, der er større end én selv. FOTO: Kamilla Maria Jakobsen