Fra Ikast til Tanzania: Brugte skolemøbler fra Ikast- Brande Gymnasium på vej til Afrika

De aflagte møbler fra Ikast-Brande Gymnasium kommer via Udenrigsministeriet fremover skolebørn i Tanzania og Kenya til gavn

Udgivet:09. december 2020, 09.30

Læsetid:1 minut

Eleverne i 1. z fik selv lov til at agere flyttemænd, da de gamle borde og stole blev båret ud og erstattet med nyt inventar, der er mere foreneligt med de lange ben, som især nutidens gymnasiedrenge er forsynet med. Foto: Flemming Thulstrup

Flemming Thulstrup
Journalist| flt@ikastavis.dk

IKAST I sidste uge dukkede flyttebiler op i gården på Ikast-Brande Gymnasium, og kort efter blev skoleborde og -stole fragtet ud til de ventende biler.

Umiddelbart kunne man få det indtryk, at gymnasiet var ved at flytte, men det er altså kun en del af inventaret, der kan se frem til helt andre himmelstrøg. Såvel elever som lærere bliver på skolen, og der er indkøbt nye borde og stole.

Baggrunden for udskiftningen er, eleverne - især drengene - er vokset fra inventaret og sidder med benene foldet sammen i alt andet end ergonomisk korrekt stilling for at få plads. Derfor blev det besluttet at skifte de alt for små stole og borde.

- Men det gjorde ondt i mig, hvis bordene og stolene blot skulle smides ud. En af vores lærere, Lene Malmgaard, har tidligere været udstationeret i tre år i Afrika, og jeg kunne her forstå, at standarden på inventaret her lod meget tilbage at ønske nogle steder, fortæller rektor Marianne Dose Hvid, der derfor kontaktede Udenrigsministeriet.

Her havde man løsningen.

Siden 1975 har Udenrigsministeriet finansieret Genbrug til Syd, der netop sender brugt udstyr til udviklingslandene.

I sidste uge lagde sportsklassen 1. Z ud med at rydde sit klasselokale. De sportstrænede unge var hurtige, og en ny klasse kunne gå i gang. På den måde er inventar fra i alt ti klasseværelser blevet samlet og sendt afsted.

Det vides ikke med sikkerhed, hvilke skoler, der konkret for glæde af de lokale gymnasiemøbler, men det kunne meget vel blive Ikast-Brandes Gymnasiums venskabsinstitution i Tanzania.

- Hvis det er tilfældet, kunne jeg godt tænke mig at se, hvordan »vores« møbler tager sig ud der, smiler Marianne Dose Hvid.

Umiddelbart er det tanken, at møblerne doneres til skoler i Kenya og Tanzania, men om de når frem inden jul, vides ikke med sikkerhed.

Det vides ikke med sikkerhed, hvor og hvornår inventaret fra Ikast-Brande Gymnasium rammer Afrika. Men nogle af bordene og stolene kan havne på gymnasiets venskabsskole i Tanzania. Foto: Flemming Thulstrup
Stolene her fejler ikke det fjerneste, men passer ikke til højde på nutidens gymnasieelever. Foto: Flemming Thulstrup