Hvor var vore politikere?

Det spørgsmål stiller læserbrevet ovenpå mandagens høring i Bakkehuset

Udgivet:24. februar 2018, 08.57

Læsetid:2 minutter

Gerda Abildgaard - fotograferet under sit arbejde i Tal Dansk-cafeen. Foto: Jakog Houg

Af Gerda Abildgaard Tal Dansk Cafeen, Røde Kors, Ikast

LÆSERBREV Hvem er din næste?

Mandag aften var der en høring i Bakkehuset om Danmarks håndtering af afviste asylansøgere.

Det var involverede i kirkernes asylarbejde, der havde inviteret et ekspertpanel til høring om vilkårene i de danske udrejsecentre.

Vi kom tidligt, og godt for det, for hurtigt blev Bakkehuset for trangt. Ekstra stole blev sat ind, trapper blev omdannet til siddepladser. Barområdet blev hurtigt fyldt op, og til sidst satte tilhørere sig foran scenen. Mit skøn er, at omkring 250 mennesker mødte op for at tage del i høringen.

Efter en fællessang fik vi en gribende beretning fra en "mor" til en beboer fra Kærshovedgård, og bagefter fortalte Habib Hussaini fra Afghanistan om sit ophold på udrejsecentret. Det foregik på engelsk og hans "mor" Pia Ørskov oversatte.

Vi fik også teologiske og etiske overvejelser fra en medarbejder fra stiftet. En jurist gennemgik juraen på området, og en lektor fra Roskilde Universitet gennemgik international ret og konventioner.

Karen Klint, MF`er fra Socialdemokratiet fortalte generelt om integrationspolitik, men kom ikke med et eneste ord ind på Kærskovedgård.

Lindvig Osmundsen., tidligere sognepræst i Bording, havde et gribende indlæg, som han fint illustrerede med et fyrfadslys, som først lyste op på bordet foran ham, men så blev sat ind under en glasklokke og langsomt brændte ud. Fint, men trist billede på, hvordan det går de mennesker, der bliver tvunget til ophold på udrejsecentret uden et eneste håb om en fremtid i fred.

Nu står vi tilbage med et stort spørgsmål.

Hvor var vores politikere?

En ret ukendt kirkepolitisk ordfører fra Socialdemokratiet, kunne det blive til. Ingen fra andre partier endsige regeringspartierne. De var inviteret, men kunne desværre ikke. Ingen af vores egne politikere fra byrådet. Jeg ved godt, at de ikke har indflydelse på forholdene på Kærshovedgård, men det kunne have klædt dem at vise interesse. Ja, og det kunne vel også tænkes, at de kunne præparere deres bagland.

Høringen gjorde stort indtryk på alle. Det fornemmede man ud fra de klapsalver, der ledsagede mange indlæg og spørgsmål i debatten efterfølgende.

Hvorvidt den får nogen betydning, kan man nok tvivle på. Men om ikke andet, så var vi mange, der fik vist vores sympati, og vi fik sat ord på, hvem vores næste også er.

.....

Læs reportagen fra høringen på bagsiden