Vinderen er kåret: Dronning Margrethe får et maleri af Lilli og Lilje fra 3.C. på Østre Skole i Ikast

Ved en ceremoni på rådhuset blev Ikast-Brande Kommunes officielle del af en folkegave til Dronning Margrethe udvalgt

Udgivet:08. marts 2020, 07.30

Læsetid:4 minutter

Dette kreative værk - som vises frem af borgmester Ib Lauritsen (V) - er begået af »Lilli og Lilje, 3. C. Østre Skole«. Maleriet er udvalgt som Ikast-Brande Kommunes officielle bidrag til en fælleskommunal folkegave i anledning af dronning Margrethes 80-årsfødselsdag. Foto: Tom Laursen

Thomas Vang Nielsen
Journalist| tvn@herningfolkeblad.dk

3 år siden

IKAST-BRANDE - Kyllinge-nuggets, lød den spontane kommentar fra 10-årige Sebastian Randrup Nielsen, da han fredag formiddag kom forbi et farverigt billede, hvor hovedmotivet var Brandes gamle kommunevåben med den nu uddøde urfugl.

Maleriet er et af de utallige kunstværker, som skolebørn fra 3. klasser over hele landet har skabt i anledning af Dronning Margrethes forestående 80-årsfødselsdag torsdag, 16. april.

Kommunernes Landsforening (KL) har på vegne af de 98 danske kommuner udskrevet en konkurrence, hvor målet er, at hver kommune udvælger ét billede, som derefter sendes til hovedstaden og samles til en fælles folkegave, der overrækkes til regenten ved en ceremoni på Christiansborg Slot dagen før fødselsdagen.

Malerierne hænges efterfølgende op på slottet, så gæsterne til de forskellige arrangementer i forbindelse med den runde fødselsdag kan nyde synet af dem.

13 malerier i finalen

Kåringen af Ikast-Brande Kommunes officielle bidrag foregik i byrådssalen fredag klokken formiddag under overværelse af lokalpressen samt 20 børn og to lærere fra 3.b. på Østre Skole i Ikast.

Det svære valg skulle træffes af en jury bestående af borgmester Ib Lauritsen (V), formand for børne- og undervisningsudvalget Simon Vanggaard (DF), næstformand for kultur- og fritidsudvalget Inge Dinis (S), direktør for Børn og Fællesskaber Rasmus Byskov-Nielsen, skole- og ledelseskonsulent Peter Hatting og skolechef Thomas Garsdal.

De voksne havde i alt 13 malerier at vælge ud fra.

Alle skoler måtte deltage i at skabe et bidrag til dronningens gave, men det tilbud havde kun fire skoler i kommunen sagt ja til.

Østre Skole i Ikast var gået all-in og havde tre klasser i aktion, hvilket blev til 27 værker i alt. Heraf blev seks udvalgt og sendt til finalen på rådhuset.

Dalgasskolen i Brande stillede med ét maleri, Blåhøj Skole leverede to malerier og Ejstrupholm Skole havde fire malerier.

- Det er altså et meget svært valg, konstaterede Simon Vanggaard, der foreslog, at man først valgte tre til en semifinale og derefter kårede den samlede vinder.

Lokale vartegn

Alle malerier i hele landet er skabt efter skrappe krav fra KL, så de 98 udvalgte produkter har en realistisk chance for at blive samlet til et fælles værk. Blandt andet skal hvert maleri indeholde en fri fortolkning af to motiver: Dronning Margrethe og ét vartegn fra kommunen.

- Det er tydeligt, at mange har valgt vartegn, der henviser til to store industrier: Vindmøller og tekstil, lød en af Simon Vanggaards mellemregninger.

Der var stillet skåle med frugt frem til børnene, så de kunne holde sig beskæftigede, mens de voksne voterede.

Endelig tog borgmesteren ordet.

- Vi har fundet en vinder, sagde han og understregede, at det havde været en svær udvælgelse.

På bagsiden af maleriet stod med håndskrift »Lilli og Lilje, 3. C. Østre Skole«, men de to piger var ikke blandt tilskuerne.

- Vinderbilledet viser noget om, hvilken kultur, vi er skabt ud af her på egnen. Der er en spinderok og en rød tråd. Det var der også andre af malerierne, som havde, men samlet set indeholder dette lige dét ekstra, som gør, at det kommer gennem nåleøjet og bliver sendt videre til København, forklarede Ib Lauritsen.

Han fik også lige tilføjet, at vindermaleriet var prydet med et lille FCM-logo i det ene hjørne.

- Det kan hjælpe dem derovre i København til at forstå, hvor guldet hører hjemme, lød det med et smil.

Hvem skal møde dronningen?

Hver af de 98 kommuner skal også udpege to elever fra 3. årgang - én dreng og én pige - som sammen med en forældre eller en anden voksen deltager i ceremonien på Christiansborg Slot, og dermed kommer til at hilse på dronningen.

Det var ikke muligt at sætte navne på de heldige ved fredagens arrangement på rådhuset, da en masse voksen-logistik med kalendere, fri fra arbejde og lignende skal være på plads først.

Så skolebørnene må vente i spænding en uges tid endnu.

De to 10-årige elever fra Østre Skole Kaya Kranz og Sebastian Randrup Nielsen nærstuderer her kunstværker. Og blot for at feje enhver tvivl af banen så er den store fugl på det ene maleri ikke inspireret af kyllingenuggets fra McDonalds, men derimod af den nu uddøde urfugl og byvåbnet fra den tidligere Brande Kommune. Foto: Tom Laursen