Læserbrev: Folkesundheden med pil op af - selv i coronatid

30. marts 2021, 08.20

Kirsten Hoffmann. Foto: Henrik Ole Jensen

LÆSERBREV Det er efterhånden et par dage siden, at vi i Ikast-Brande kommune indgik en visionsaftale med DGI og DIF med henblik på, at få flere borgere i kommunen i bevægelse. Visionsaftalen blev indgået i juni 2017 og var en del af en landsdækkende aftale om at gøre Danmark til verdens mest idrætsaktive nation i 2025 gennem ”Bevæg dig for livet”.

I Ikast-Brande kommune har vi sat barren højt og går efter, at 85 % af kommunens borgere er aktive i 2022, at 58 % af kommunens borgere dyrker idræt og motion i 2022, og at flere dyrker idræt i foreningerne.

Så hvor er vi nu, 4 år efter indgåelse af denne visionsaftale?

Det er selvfølgelig svært at gøre præcist op, men ser vi på den regionale sundhedsprofil ”Hvordan har du det” samt benchmark-undersøgelser, så er vi godt på vej. Undersøgelserne viser, at flere og nye grupper er kommet i gang med en eller anden form for bevægelse, både er i foreningsregi eller som selvorganiseret idræt eller bevægelse. De aktiviteter, der topper mest, er vandreture efterfulgt af fitness og løb.

Vi er dog ikke i mål. Det er et langt sejt træk at ændre vaner. Men lige nu syder og bobler det med nye bevægelsesinitiativer over hele kommunen. Man skulle nærmest tro, at der var sat en konkurrence i gang.

Det er bare så godt, og vi kan kun takke de mange ildsjæle rundt om i vore foreninger og andre frivillige, der finder på nye tillokkende måder at få familien Danmark op af sofaen på.

Så set lidt i bakspejlet har vi sandelig fået meget ud af de få midler, der blev sat af til implementering af visionsaftalen. Igennem disse midler har der været iværksat forskellige tiltag af sjove aktiviteter og projekter, som alle hver på deres måde har fået flere med ud at bevæge sig. Og nye tiltag er på vej til at få endnu flere med.

Selv her i denne Coronatid, hvor foreningslivet mere eller mindre er sat ud af spillet, blomstrer ideerne til nye måder at mødes og være sammen på. Vi kan kun håbe og ønske os, at alle de gode aktiviteter fortsætter, og at vi kan fastholde de gode bevægelsesvaner. Gevinsten er klar for alle – det giver velvære og højt humør at komme ud at bevæge sig enten alene eller sammen med andre.

Så længe leve de frivillige ildsjæle, som bidrager til at øge folkesundheden i Ikast-Brande kommune.