Penge til en bedre hverdag: Engesvang, Bording, Ejstrupholm og Nørre Snede får en million til deling

Engesvang, Bording, Ejstrupholm og Nørre Snede havde syv projekter for godt halvanden million kroner på ønskesedlen

8. juni 2021, 10.26

Anlægget i Ejstrupholm har gennem adskillige år dannet rammen om 1. maj-arrangementet. Nu står det smukke anlæg foran sit 100 års jubilæum. Det er gennem de seneste år blevet renoveret en del, men nu afsættes der kommunale midler til at gøre stedet endnu mere spændende med en sansehave. Foto: Henrik Ole Jensen

PROJEKTER De fire byer i Ikast-Brande Kommune, bortset fra centerbyerne Ikast og Brande, har haft gang i ønskesedlen.

Det drejer sig om Bording, Ejstrupholm, Engesvang og Nørre Snede, der har ønsker om projekter, der kan være med til at forbedre dagligdagen for borgerne i de fire byer.

Baggrunden er, at byrådet har besluttet at afsætte godt en million kroner til projekter i de fire byer.

Det har medført, at kommunen nu har fået tilsendt syv projekter, der ifølge overslagene vil koste omkring halvanden million kroner at realisere.

I erhverv, vækst og bosætningsudvalget har man kigget nærmere på, hvad man ønsker kommunale støttekroner til i de fire byer.

Skal i dialog

Den største støttesum ryger til Engesvang, der modtager 350.000 kroner til en bevægelsessti, der går fra hallen til den ny børneinstitution.

Dernæst er der 300.000 kroner til Bording i bestræbelserne på at knytte Bording og kirkebyen nærmere hinanden, mens Ejstrupholm kan se frem til en samlet støtte på 226.875 kroner til en sansehave i det jubilerende anlæg.

Endelig er der blevet 200.000 kroner til Nørre Snede.

Her er det tanken, at administrationen skal i dialog med Lokalrådet om anvendelsen af de kommunale kroner.

Stier og sansehave

I Bording har man gennem flere år ønsket at styrke fællesskabet mellem stationsbyen og kirkebyen.

På det lavpraktiske plan ønsker man at skabe en færdselsåre langs Klochsvej mellem de to byer, så idrætsudøvere og personer med ærinde i kirken eller på kirkegården i alle aldre kan færdes til og fra faciliteterne på cykel eller til fods. Stien skal med andre ord skabe et styrket bindeled mellem de to bysamfund.

I Ejstrupholm står man foran et 100-årsjubilæum for byens smukke anlæg. I den forbindelse er der ønske om etablering af en sansehave og samtidig at være med til at gøre anlægget til en rekreativ plet, der kan være et samlingssted for hele byen.

Hvad er der ved at gå til fodbold, hvis man ikke kan følge med i scoringen eller vide, hvor lang tid, der er tilbage af en kamp.

Det konkrete problem står man med i Engesvang, hvor man håber på, at kommunen vil være med til at bekoste en måltavle og et ur på stadion, så fremtidige fodboldtilskuere kan få meget bedre forhold, når de skal følge og heppe på deres lokale hold. Fra fodboldklubbens side er man klar til selv at betale en del af udgifterne til en måltavle, så spillere og tilskuere for fremtiden bliver fri for at gætte sig frem til, hvor meget spilletid der er tilbage.

Ud over disse ønsker, er der også planer om at etablere en skaterbane ved hallen samt en hovedsti mellem skolen og hallen til den nye daginstitution. Det er en strækning på omkring 600 meter.

Stien vil i øvrigt gå forbi det aktivitetsbånd, der er under opbygning. Her vil der blandt andet være naturfitness, rollator- og MTB-bane samt discgolf.

Årets landsby

Ønskesedlen fra Nørre Snede er lidt mere diffus.

Her går man målrettet mod at blive Årets Landsby i Region Midtjylland om to år, og i den forbindelse er der planer om at holde halvårlige møder med idéudvikling, fællesspisning og asfaltdans. Det ønsker man økonomisk støtte til.

Desuden arbejdes der på at gøre Nørre Snede til et knudepunkt for Hærvejen, og også i den forbindelse ønsker man fra Lokalrådets side lidt økonomisk støtte.

I alt omfatter den samlede ønskeseddel syv projekter, der tilsammen er anslået til at koste 1.446.341 kroner.

Der er temmelig stor forskel på, hvad ønskerne fra de enkelte byer løber op i.

I Bording ønsker man sig for 300.000 kroner, mens Ejstrupholm har ønsker for næsten 230.000 kroner.

I Engesvang løber en måltavle og en bevægelsessti op i omkring 370.000 kroner, og så er man så mindeligt blevet bedt om at vente med at søge om skaterbanen til næste ansøgningsrunde. De indkomne tilbud viser nemlig, at en sådan størrelse løber op i en lille million kroner.

I Nørre Snede ønsker man sig godt en halv million kroner til at flashe byen som Hærvejsby.