Der var ikke længere brug for en advokat ...

Ugens overraskelse var, da Jakob Fastrup trak sig som formand for Danske Andelskassers Bank - vi forsøger at analysere hvorfor

16. december 2017, 07.09

Jakob Fastrup. Foto: Tom Laursen

BAGGRUND Det summede ekstra på redaktionen her i Mediehuset, da en af sidste uges overraskelser på nyhedsfronten poppede op i mailbunken.

Det gjaldt den finansielle sektor, som normalt ikke har meget berøring med Ikast-området. Men faktum var, at en af Danmarks 20 største banker hen over en weekend pludselig havde fået ny formand. Og det betød, at den kendte og karismatiske midtjyske advokat, Jakob Fastrup, trak sig fra formandsposten Danske Andelskassers Bank, og samtidig med omgående virkning valgte også at trække sig fra bestyrelsen.

Hvad der helt nøjagtigt er foregået på sidste søndags bestyrelsesmøde, kan man kun gisne om. Det fremgik ikke af pressemeddelelsen.

Lange knives nat

Men sandheden er jo nok den, at Århus-rigmanden, Henrik Lind, der er blevet storaktionær i banken, på de lange knives nat har fået »hævn« for det nederlag, han måtte indkassere i forbindelse med den ekstraordinære generalforsamling, han havde indkaldt til i januar i år.

Her ville han have valgt ny bestyrelse og ny formand - som vi beskrev det i avisartikler. Sådan skulle det imidlertid ikke gå. Til trods for, at Lind på få hænder havde kontrol med en meget stor andel af stemmerne, lykkedes det noget overraskende formanden og hans allierede i en række af de lokale fonde, som ejer aktier, at afværge en mistillidsdagsorden.

For at imødekomne den nye investors ønske om indflydelse tilbød bestyrelsen den nye fløj tre af 11 pladser i bestyrelsen ved den senere ordinære generalforsamling i Hammershøj tilbage i foråret.

Håbet var vel så, at stridsøksen kunne begraves, og man kunne fortsætte den videre udvikling af pengeinstituttet fra en gammeldags andelskasse til en moderne børsnoteret bank med lokal rodfæstning i de områder, hvor man har filialer - fortrinsvis i en vis afstand af København og Århus.

Tæl til halvdelen

Som vi har set i det politiske spil om, hvem der skal have borgmesterposter i de nye byråd, forholder det sig også i en bankbestyrelse. Man skal kunne tælle til mere end halvdelen. Eneste konklusion på at Jakob Fastrup valgte at gå natten over er, at der må være tale om overløbere i bestyrelsen.

Han var formentlig nået til den kendsgerning, at det ville være blevet svært for ham at holde sammen på sine tropper ved generalforsamlingen i det kommende tilstundende forår. Derfor valgte han at gå nu for ikke at skade banken, som mere end noget har været hans hjertebarn i mere end et årti. Det er derfor, han også har valgt ikke at kommentere på sin afgang overhovedet - og derfor at vi i stedet forsøgt med denne baggrundsanalyse.

Begavet og robust

Ingen begavede vil jo skade sine egne børn. Og er der noget Jakob Fastrup må siges at være, er det begavet - og mere til. Han er også robust som få. Han har stået på broen, når stormen har raset, og han er ikke bange i tordenvejr, som det jo unægteligt har været. At have drevet pengeinstitut i udkants-Danmark med mange landbrugskunder gennem en finanskrise, er ikke nogen nem sag.

Det har Andelskasen formået - og under Fastrups regeringstid har man fået udskiftet den gamle direktion med nye og unge kræfter, som ved, hvad det vil sige, og hvad det kræver at drive moderne bank. Det er lykkedes at rejse et nyt og nødvendigt kapitalberedskab via børsintroduktionen i 2011.

Det var et kæmpe arbejde, Jakob Fastrup stod i spidsen for. Og med den opbygning og struktur, der stadig er i Andelskassen med mange decentrale aktionærmøder spredt ud over hele landet, så har det været mere end et halvtidsjob at være formand.

Derfor er formandshonoraret på 734.000 (og det har der været sat fokus på i pressen) lidt højere end, hvad man ser i pengeinstitutter af tilsvarende størrelse. Fastrup er med sikkerhed en de bankformænd, der har oppebåret den laveste timeløn. Han kunne garanteret med lethed have tjent væsenligt flere penge i sin advokatvirksomhed MidtAdvokaterne i Ikast.

Bank i tyndt befolkede områder

Men Fastrup var drevet af passionen for vigtigheden af, at der også i fremtiden kunne drives bankvirksomhed og rejses risikovillig kapital i de tyndt befolkede yderområder, og at alt ikke nødvendigvis skulle styres fra København. Det ville være skadeligt for landets udvikling på sigt, og det er af samme grund, han har været så aktiv i etableringen af foreningen - eller bevægelsen om man vil - Danmark på vippen. Også her beklæder han formandsposten, og vil formentlig i fremtiden stadig gøre det, så han fremadrettet nu kan koncentrere sig om dette og så virksomheden på Sieferts Plads i Ikast. Her er der 12 mand i arbejde - heraf de fem jurister.

Som Richard Møller Nielsen sagde det, da nogen ville af med ham: "Et gammelt fynsk bøgetræ ryster ikke fordi nogle svin står og gnubber sig op af det". Det gælder også for Jakob Fastrup, som kun er 60 år, og stadig har en del erhvervsaktive år i sig endnu.

Ikast Avis ville som bekendt gerne have haft Jakob Fastrups kommentar til sin afgang. Men desværre uden succes. Han er modsat normalt tavs som en østers i denne sag - men dog ved godt mod kan man fornemme.