Forstår politikerne mon alvoren i nedskæringer?

Positivt, at Ældrerådet taler i klart sprog om den katastrofale udvikling inden for bl.a. ældreplejen.

Udgivet:19. december 2018, 08.37

Læsetid:2 minutter

Preben Skjødt. Foto: Privat

Af Preben Skjødt Strøget 63, Ikast

4 år siden

?LÆSERBREV Ingen, som kender bare lidt til den aktuelle situation omkring ældreplejen, og manglen på personale, kan være i tvivl om, hvor slemt, det står til. Derfor er det både chokerende, og katastrofalt, at der åbenbart skal findes 3,3 millioner ekstra, kr. på besparelseskontoen.

Når økonomien er stram, skal alle områder som bekendt spare. Men det forudsætter, at der er noget at spare på, og ikke, som nu, lade det gå ud over samfundets måske svageste gruppe borgere. For sandheden er jo den, at man er helt i bund, både med personale og selve plejen.

Hvad nytter det med et såkaldt klippekort, hvis det koster et klip eller to, fordi en borger har været med til at pille kartofler? Så er klippekortet en narresut, ingen kan bruge til noget. Men godt, at Ældrerådet, for en gangs skyld, taler i klart sprog, og det vil være ønskværdigt, hvis politikerne ville lytte og handle derefter.

Som pårørende opfordres man gang på gang om at træde hjælpende til, men der er trods alt grænser for, hvad man kan forlange. De fleste pårørende er selv hårdt ramt, når ægtefællen skal på plejehjem. Det æder én op indefra, at se sin ægtefælle i en langsom nedsmeltning, som det er på de fleste plejehjem.

Jeg har nu i godt halvandet år haft min daglige gang i Rolighedsparken, og tro mig: Der er alt for få folk til at give beboerne den pleje, de egentlig har ret til - og brug for. Bortset fra, at der på det seneste er kommet adskillige nye, og uprøvede, medarbejdere, er der generelt tale om søde og pligtopfyldende medarbejdere. Udskiftninger er ikke godt for eksempelvis demente, men der, primært p.g.a. stigende arbejdspres, er forsvundet mindst 10 - 12 rutinerede medarbejdere, hvoraf nogle er erstattet af unge, ikke altid lige handlekraftige, piger.

Politikerne er nødt til at finde pengene et sted. For tiden er i høj grad inde til, at man spekulerer mere i det enkelte menneskes behov, frem for sorte tal på bundlinjen. De ældre har nogle basale behov, og de har krav på en værdig alderdom - og personalegrupperne har behov for at blive opnormeret. Uden mere personale, er en bedre ældrepleje ren utopi!

Politikerne skærer og skærer uden at tænke på følgerne af at de lukker skoler, fyrer lærere, sygeplejersker, Sosu'er og andet plejepersonale. Man pålægger samtidigt personale-grupperne mere arbejde. De øger risikoen for endnu mere stress, et større sygefravær og det, der er værre.

Preben von Skjoeth

Facebook-Gruppen

»Bedre ældrepleje

- mere personale«