Skulpturen ved kirken fylder rundt

For ti år siden fik Ikast et markant indslag i bybilledet. 18. november 2012 blev skulpturen »Riv dette tempel ned« nemlig afsløret ved Ikast Kirke

Udgivet:24. november 2022, 08.45

Læsetid:1 minut

»Riv dette tempel ned« blev afsløret ved Ikast Kirke for ti år siden. Skulpturen består af tre lag i bronze, rustfrit stål og bladguld. Foto: Privatfoto

1 år siden

Skulpturen er lavet af billedkunstner Bjørn Nørgaard på bestilling af Ikast Menighedsråd. Rådets kunstudvalg ville gerne have en skulptur, som kunne give en forsmag på kirkens budskab i alle tider.

Skulpturen er fyldt med religiøse referencer. Her er flettes bibelske fortællinger sammen med symboler fra andre religioner og nutidige figurer som en kommentar til en tid, hvor der synes at være en ubalance mellem menneskets materielle behov og åndelige væsen.

Er blevet et pejlemærke

- »Riv dette tempel ned« er blevet et geografisk pejlemærke, især i forhold til Ikast Kirke, men også i forhold til byens torv. Bjørn Nørgaard ønskede med skulpturen at berige os borgere i Ikast med et værdimæssigt og åndeligt pejlemærke, siger Karin A. Vestergaard, der som daværende sognepræst i Ikast var med til at arbejde på at få skulpturen til Ikast.

Hun mener, at skulpturen efter sine første ti år i Ikast stadig kommer med en relevant fortælling – både til dem, der ser den for første gang – og til dem, der ser den jævnligt eller måske dagligt.

- Skulpturen skal læses. Den er både som en åben bibel og en åben kunst- og verdenshistorie. Det himmelske lys, beskrevet med den store stjerne sammensat af syv linser, kaster sit lys ned over menneskehedens hverdag, som et nyt håb om kærlighed, fred og evighed, siger Karin A. Vestergaard.