Droner skal finde lækager fra oven

Energi Ikast vil i løbet af februar termografere fjernvarmerør i hele Ikast by med en drone

Udgivet:03. februar 2022, 06.13

Læsetid:2 minutter

Droner vil den kommende måned udføre termiske undersøgelser af fjernvarmenettet i Ikast. Foto: PR-foto

1 år siden

IKAST Energi Ikast har mange kilometer fjernvarmerør at holde øje med, så hvis der går hul på et rør i dag, kan det tage tid at lokalisere stedet præcist, og man risikerer at skulle grave op i et større område end nødvendigt. Det er både tidskrævende og dyrt, ifølge den lokale forsyningsvirksomhed.

Derfor tager Energi Ikast nu et nyt værktøj i brug - nemlig droner.

Fra luften kan droner med en termisk sensor måle varmeudstråling og skabe et billede af det. Det er ikke almindelige billeder der tages, men derimod en grafisk mosaik, hvor man kan identificere unormalt høje temperaturer og dermed sandsynligheden for et varme- og vandtab.

- Ved at termografere fra en drone er det vores klare håb, at vi hurtigt kan få et mere præcist overblik over, hvor der eventuelt er utætheder og derved hurtigt kan gøre noget ved det til gavn for både CO2-regnskabet og varmeregningerne, siger Jakob Stenholt, distributionsleder hos Energi Ikast, i en pressemeddelse.

Varmerørene i Ikast overflyves kun, når forholdene tillader det.

Der er en række forhold, der skal være i orden for, at det overhovedet er muligt at termografere med droner.

For at få de bedste resultater og de rigtige temperaturer skal dronerne sendes i luften, når det er koldt.

Der må ikke være regn eller våd asfalt, for så kan de ikke måle de rette temperaturer. Der må også kun være middelvind under 8 meter i sekundet, ellers kan dronerne ikke flyve stabilt.

- Det kan derfor være svært at fortælle, hvornår vi flyver. Men i perioden fra 1. februar til den 1. marts vil vi, i samarbejde med Drone Systems, foretage termograferingen af ledningsnettet i Ikast-området med flyvninger de dage, hvor vejret tillader det, oplyser Energi Ikast.

termografering med drone

Dronen flyver i 80-120 meters højde, og man vil muligvis kunne høre en svag brummen fra den.

Dronen tager ikke almindelige billeder. Den måler kun elektromagnetiske stråling i bølgelængderne 7,5 – 14 mikromeyer med en termisk sensor. Intensiteten omregnes til en faktisk temperatur. Temperaturen tildeles en farve og deraf opstår termografibillederne.

Termograferingen udføres af Drone Systems for Energi Ikast. Der skal to personer til at styre dem og udføre termograferingen.