Coronakrisen tærer på klubkassen: Ikast FC mangler indtægter for over en million kroner

Aflysningen af det store fodboldstævne Ikast Cup samt andre corona-relaterede problemer giver Ikast FC økonomisk hovedpine

18. juli 2020, 07.19

Fodboldklubben Ikast FC blev skabt ved en fusion i 2018, hvor sydbyens Ikast KFUM gik sammen med nordbyens Ikast FS. Fusionen blev markeret midt under den velbesøgte ungdomsturnering Ikast Cup, hvor 12-årige Carla Nielsen Kienitz symbolsk kastede sin røde trøje fra Ikast KFUM væk, mens 10-årige Jacob Meldgaard Larsen kastede sin gule trøje fra Ikast FS. 2020-udgaven af Ikast Cup er aflyst på grund af corona-situationen, og det efterlader et blødende regnskab hos Ikast FC, der mangler en million kroner i indtægter til klubbens drift. Foto: Flemming Hansen

IKAST - Vi går ikke konkurs, men vi får et hårdt år. Det er der ingen tvivl om. Vi må finde besparelser alle steder, og det gælder også personalet.

Sådan siger Johnny Rune fra bestyrelsen i Ikast FC om det gabende hul i budgettet, som fodboldklubben lige nu prøver at håndtere.

På grund af corona-krisen har Ikast FC i år måttet vinke farvel til store indtægter, dels på grund af aflysningen af det årlige stævne Ikast Cup og dels på grund af manglende indtægter fra hjælp i boderne ved FCM’s hjemmekampe på MCH Arena. Samtidig mangler der kontingentindbetalinger.

Samlet mister klubben indtægter i omegnen af 1,2 millioner kroner, og når man fratrækker besparelserne ved at nedlukke forårsturneringen, ender det samlede tab på rundt regnet en million kroner.

Dertil kommer ekstraudgifter på cirka 35.000 kroner til indkøb af større mængder håndsprit til hænder, bolde, rekvisitter med mere.

Gik glip af 800.000 kroner

Ikast FC blev stiftet 1. juli 2018 ved en fusion mellem de to lokale fodboldklubber Ikast FS med base i nordbyen og Ikast KFUM med hjemmebane i sydbyen.

Klubben har nu cirka 800 ungdomsspillere - heraf 200 piger. Dertil har klubben flere senior- og oldboyshold på både herre- og damesiden. Samlet bringer det medlemstallet op over 1000.

- Vores største indtægt er vores sommerstævne Ikast Cup, som er aflyst i år på grund af reglerne om corona. Sidste år gav stævnet over 800.000 kroner i overskud. Det er de penge, vi i store træk driver klubben for, forklarer Johnny Rune.

Løber regnskabet ikke rundt med kontingenter fra medlemmerne?

- Nej nej, det var i gamle dage. Det var, før alle børns forældre stillede store krav til alt. Kontingenter dækker ikke engang halvdelen af vores udgifter i dag, svarer Johnny Rune.

Kommunen kan ikke hjælpe

Ikast FC har prøvet at søge om en økonomisk redningskrans hos Kultur- og Fritidsudvalget i Ikast-Brande Kommune. Men det ønske kan politikerne ikke opfylde, fortæller Helle Mathiasen (V), der er formand for Kultur- og Fritidsudvalget.

- Vi kan ikke honorere det. Det er ikke af ond vilje, at vi ikke giver dem pengene til at dække underskuddet, men Ikast FC er ikke alene om at stå i sådan en situation. Mange andre foreninger og klubber mangler også indtægter på grund af covid-19. Så hvis vi siger ja til den første ansøgning, som lander på vores bord, vil der komme en perlerække af ansøgninger, forklarer Helle Mathiasen.

... og dog

Politikerne kommer dog fodboldklubben lidt i møde.

Tidligere på året ansøgte Ikast FC om 500.000 kroner i tilskud til reparation af fodboldbane 2 og 3 på Ikast Stadion, hvor der var problemer med, at regnvand ikke kan trænge ordentligt gennem jordlagene og ned til drænrørene.

Dengang gav Kultur- og Fritidsudvalget afslag på ansøgningen, da beløbet ville gøre et stort indhug i den anlægspulje, som er tiltænkt at hjælpe bredt i hele kommunen. Samtidig var der forskellige syn på årsagen til problemet ved boldbanerne, hvilket skal endeligt afdækkes, inden en reparation kan påbegyndes.

- Vi har på det seneste møde i Kultur- og Fritidsudvalget besluttet at bevilge 80.000 kroner fra anlægspuljen til Ikast FC, fortæller Helle Mathiasen.

- Det er selvfølgelige en hjælp, så det er vi glade for, siger Johnny Rune.

Nu skal der spares

Der er en statslig hjælpepakke på 44 millioner kroner til foreninger, som har en dokumenteret indtægtsnedgang som følge af covid-19. Hjælpepakken administreres af DIF og DGI.

- Den hjælpepakke har vi allerede ansøgt, men om vi får noget derfra, og hvor mange penge det vil være, er umuligt at sige, lyder det fra Johnny Rune.

Han har måske har ret i sin bekymring.

- Vi har hørt, at der på landsplan allerede er indkommet ansøgninger for 250 millioner kroner, og at det er noget med op til 30.000 kroner pr. ansøgning - så der er jo langt op til den million kroner, som Ikast FC mangler, siger Helle Mathiasen.

Fodboldklubben i Ikast - og alle andre foreninger og klubber med lignende økonomisk corona-hovedpiner - står reelt set kun med én mulighed, vurderer Johnny Rune:

- Vi må spænde livremmen ind. Der må tæres på opsparede midler, og så skal vi kigge grundigt på vores samlede udgifter og se, hvor vi kan justere og spare. Vi skal nok overleve, men det bliver godt nok under nogle andre forhold, siger han.