Guldminen er kommet hjem

Eleverne rykker ind i letvægtsbygninger, der er placeret midt i det sportslige campus-miljø på Hagelskærvej

Udgivet:13. juli 2020, 11.00

Læsetid:4 minutter

Skoleleder Svend Erik Schmidt foran den nye Guldmine. Der er formentlig tale om en midlertidig løsning, men han vil ikke sætte årstal på, hvornår de såkaldte letvægtsbygningen bliver afløst af en permanent skolebygning. Indtil videre er han lykkelig for, at udflytningen til campus-miljøet går efter planen. Foto: Flemming Thulstrup

Flemming Thulstrup
Journalist| flt@ikastavis.dk

IKAST Skolerne er gået på sommerferie, men det mærker man ikke meget til i Guldminen, der flytter fra Hjertet i den vestlige del til campus-området i den nordlige del af Ikast.

- Man kan roligt sige, at vi nu er kommet hjem, siger skoleleder Svend Erik Schmidt, der lige får sig en puster og lidt at spise, mens ansatte og nogle af elevernes forældre har travlt med at indrette de nye letvægtsbygninger, der er placeret midt i campus-miljøet på Hagelskærvej.

Der er tale om store og indbydende elementer, der i realiteten kan stables som Lego-klodser.

- Det ligger på ingen måde fast, hvor længe Guldminen skal holde til i disse lokaliteter, inden vi bygger noget permanent, siger Svend Erik Schmidt, der er begejstret for både de nye lokaler, men også de sportslige omgivelser, som man nu er en del af.

Guldminen blev »født« ved sidste års skolestart og kan altså fejre et års fødselsdag, når det ringer ind til næste skoleår.

- Det lykkedes takket være stor velvilje fra Ikast-Brande Kommune at komme i gang allerede sidste år. Vi har været rigtig glade for opholdet og naboskabet med de andre i Hjertet, men det har hele tiden været planen, at vi skulle ud i vores rette miljø efter et år, siger Svend Erik Schmidt, der kan se tilbage på et første år, som han selv betegner som vanvittigt godt.

Flere elever

Guldminen er en idrætsfriskole, og de stolte forældre bag konceptet er FC Midtjylland og Idrætsskolerne i Ikast, ISI. Målet er at udklække nogle af de bedste håndbold- og fodboldspillere.

- Det første år er gået over al forventning. Vi har haft 49 elever, og jeg må helt ærligt indrømme, at jeg troede, at flere ville forlade os i forbindelse med coronakrisen, hvor flere forældre har været ramt økonomisk, men det er ikke sket, siger skolelederen på Guldminen.

Tværtimod har søgningen til Guldminen vokset markant.

- Vi starter således 76 børn her i de nye lokaler, når vi tager hul på et nyt skoleår, siger skolelederen, der har ansvaret for den pædagogiske ledelse. Han glæder sig til at få en sparringspartner, der får ansvaret for den sportslige side af Guldminen. Her har man fået fingre i Bjørn Holm, der er et kendt ansigt i sportskredse på Fyn.

- Det bliver bare godt, for jeg må helt ærligt sige, at jeg ikke har en skid forstand på fodbold, siger Svend Erik Schmidt.

Skolelederen, der er på en fem års kontrakt, har til gengæld stor forstand på den pædagogiske side. Han er en anerkendt ekspert i læring og læringsstile og har i den forbindelse optrådt i mange sammenhænge samt skrevet adskillige bøger om emnet.

- Helt overordnet handler det om, at børn er vidt forskellige, når det indlæring. Nogle vil helst sidde helt stille og terpe, mens andre lærer bedst i bevægelse, siger den pædagogiske leder i Guldminen.

Op til 9. årgang

På skoleskemaet i Guldminen er der afsat 13 klokketimer i ugen til idræt. Det er håndbold og fodbold samt det, der betegnes som grundatletik.

- Vi har det første år haft en stor overvægt af drenge, idet 33 af eleverne har været drenge, men næste år med 76 elever er det mere ligeligt fordelt mellem drenge og piger, og det er kun godt, mener Svend Erik Schmidt.

Guldminen er delt op i fælles undervisning i indskolingen til og med 2. klasse. 3. og 4. årgang går sammen, og det samme er tilfældet med 5. og 6. årgang. Den sidste klasse kommer til at holde til i et lokale bag fællessalen på college.

Efter næste skoleår etableres så en 7. årgang, og det er planen, at Guldminen herefter tager et klassetrin ekstra pr. år, så man sluttelig når op til 9. årgang.

Desuden er der tilknyttet en SFO til idrætsfriskolen.

- Vi lægger stor vægt på vore morgensamlinger, og der er også fælles morgenmad og frokost på skolen. I den forbindelse rykker vi ind i det store fælleslokale på college, og det betyder altså, at vore elever i fremtiden kan komme til at sidde og spise havregrød med nogle af deres forbilleder, siger Svend Erik Schmidt.

Han er ikke helt på det rene med, hvornår han og de andre af skolens ansatte kan gå på sommerferie, men man er foran tidsplanen med flytningen, så mon ikke der bliver et par dasedage i løbet af sommeren, inden det ringen ind for lærere og pædagoger til det andet år på Guldminen.

Det sker i slutningen af juli, hvor der er indkaldt til en uges kursus og team building, så alle er på det rene med, hvilke værdier man stræber efter i Guldminen.

Alle godt kræfter hjælper til med flytningen. Her er det en af forældrene Louise Schouw Venø, der breder historiske læringstæpper ud, mens Svend Erik Schmidt ser til. Foto: Flemming Thulstrup
Letvægtsbygninger er placeret til det andet skoleår i Guldminen. Her skal de fleste af skolens elever undervises, bortset fra de ældste elever, der får base i et lokale ved siden af det store fællesrum på college. Foto: Flemming Thulstrup
Den nye placering af Guldminen betyder, at idrætsfriskolen ikke længere er afhængig af buskørsel til blandt andet Stadome, der for fremtiden er indenfor gå-afstand. Her er det SFO, der er ude at gå. Foto: Flemming Thulstrup