112

Vidne: Det hele startede i Spanien

Indehaveren af nedbrændt virksomhed overvejede at gå under jorden for at slippe fri af pengeafpresning og trusler på livet

22. december 2021, 13.08

RETSSAG Det var en rimelig fattet mand, der i sidste uge satte sig i vidneskranken og stilfærdigt fortalte om et mareridt, der kom til at strække sig over et år og endte med at bringe ham selv i politiets søgelys.

Det skete, da nævningesagen mod tre mænd efter flere dages pause blev genoptaget. De tre mænd på henholdsvis 34, 27 og 23 år er sigtet for blandt andet trusler på livet, pengeafpresning og brandstiftelse.

- Det hele startede i Malaga i Spanien, hvor vi var tilknyttet et callcenter. I maj 2019 fik jeg og medindehaveren af virksomheden i Ikast den idé at starte vores eget center med et mere målrettet telefonsalg, forklarede vidnet.

Den idé var deres samarbejdspartner i callcentret dog alt andet end tilfreds med.

- Han blev sur og aggressiv og sendte en regning på 50.000 euro til os, som han mente, vi skyldte ham. Det var ikke tilfældet, så vi betalte ham omkring det halve for at opsige samarbejdet, forklarede vidnet, der nu troede, at sagen var ude af verden.

Men den var reelt først begyndt. I stedet blev han indkaldt til et møde på en spansk café.

- Der mødte jeg nogle pumpede og tatoverede gutter. De så ikke rare ud. De forlangte, at jeg betalte 250.000 kroner; ellers ville de skyde mig og komme efter mine børn og kæreste, sagde vidnet, der tog tilbage til Danmark med den besked.

Forinden havde han været omkring politiet i Spanien, men her mente man ikke at kunne hjælpe uden video-bevis eller lignende.

Da han kom hjem til Ikast, drøftede han sagen om den påståede manglende betaling med sin makker.

Første betaling

De overvejede at betale, men blev enige om, at det så nok ville fortsætte.

- Det var fuldstændig surrealistisk, og jeg begyndte også at blive kontaktet herhjemme. Jeg var bange, og det endte med, at jeg betalte 250.000 kroner fra min egen konto, erkendte vidnet.

Men trods betalingen fortsatte man med at kontakte vidnet. Det var altid den 34-årige, der stod for kontakten, der som regel skete telefonisk. Der blev så aftalt et mødested. Det var ofte i gyden mellem kiosken og Ikast Bio. Ved disse møder var den 27-årige også ofte til stede.

Han forklarede også, at den 34-årige jævnligt henviste til sine venner fra København, der ville udføre diverse grimme ting, hvis pengene ikke faldt til tiden. Vidnet var ikke i tvivl om, at der blev henvist til gadebanden Loyal to Familia.

Pistol på pizzeria

Et af møderne fandt sted på et pizzeria i Ikast. Her mødte vidnet tre mænd i et baglokale.

Stemningen var alt andet end hyggelig.

Vidnet havde taget nogle fakturaer med for at bevise, at han for længst havde betalt den påståede gæld til indehaveren af callcentret i Spanien.

- De er ligeglade med papirerne. Jeg får besked på at betale mere, og på et tidspunkt tager en af dem en pistol frem fra bukselinningen og peger med den mod mit ansigt, fortæller vidnet, der både var bange og stresset.

I perioden fra 27. juni til 3. august overførte han i alt seks beløb på tilsammen 174.000 kroner.

Natten til 25. august fik han at føle, at man mente det alvorligt, da ukendte gerningsmænd begik hærværk mod vidnets bil. Blandt andet blev bilens ruder knust, og samme skæbne overgik hans makkers bil. De stod parkeret ved deres private bopæl. Dagen efter kontaktede den 34-årige atter vidnet.

- Det er bare starten, sagde han til mig.

Og det kom til at holde stik.

Brand og flugt

Blot tre nætter senere gik vidnets virksomhed på Lene Haus Vej i Ikast op i flammer. Virksomhedsbygningen, der ud over vidnets forretning huser tre andre virksomheder, brænder ned til grunden.

Der går værdier tabt for ikke under 25 millioner kroner.

I forlængelse af branden var han en overgang selv sigtet for at have påsat branden.

- Hvad skulle jeg dog få ud af at brænde min egen virksomhed af. Vi havde det bedste år nogensinde med et overskud på 6,5 millioner kroner, forklarede han anklageren Lise Hebsgaard.

På spørgsmålet om, hvorfor han ikke straks fortalte politiet hele historien, forklarede han ganske enkelt:

- Jeg var bange, og en overgang overvejede jeg sammen med kæresten at gå helt under jorden.

Efter mere end fem timer i vidneskanken, blev han »løsladt«, og alligevel ikke.

Han vil i det nye år blive genindkaldt, idet der er ønske om opfølgende spørgsmål fra såvel anklager som de tre forsvarere.

Sagen fortsætter fredag med afhøring af flere vidner.

Tiltalte nægter

De tre tiltalte nægter alle ethvert kendskab til pengeafpresning, trusler på livet og brandstiftelse, ligesom de i deres forklaringer også har fastslået, at de intet har at gøre med den nu forbudte bande-organisation Loyal To Familia.

Tværtimod har den 34-årige forklaret, at han var bekendt med, at indehaveren af firmaet i Ikast var kommet i uføre med et callcenter i Spanien.

Han tilbød derfor at hjælpe ham, men tog sig dog betalt for sin vennetjeneste. Regningen kom skønsmæssigt til at lyde på omkring 80.000 kroner.

De tre mænd blev anholdt i november sidste år. Siden da har de siddet varetægtsfængslet, og de kommer også til at holde jul bag tremmer.

Der gik skønsmæssigt værdier for 25 millioner kroner tabt, da en påsat brand i en bygning på Lene Haus Vej gjorde fire virksomheder hjemløse Foto: Flemming Hansen
Foto: Henrik Ole Jensen