Oscar-akademiet undskylder for års hån af Littlefeather

Sacheen Littlefeather, der i 1973 holdt historisk tale, blev i årevis nedgjort. Nu får hun undskyldning.

Udgivet:16. august 2022, 10.37

Læsetid:1 minut

Sacheen Littlefeather modtog i 1973 en Oscar på vegne af Marlon Brando. Det skete for at sætte fokus på Hollywoods behandling af USA's oprindelige folk. (Arkivfoto).

/ Ritzau /

LOS ANGELES Oscar-akademiet har undskyldt over for aktivist og skuespiller Sacheen Littlefeather, der blev udsat for hård behandling efter en tale i 1973.

Det skriver akademiet i en udtalelse.

Her lyder det også, at hun er blevet inviteret til at tale i akademiets filmmuseum i Los Angeles i næste måned.

Sacheen Littlefeather er en del af USA's oprindelige folk og har rødder i stammerne Apache og Yaqui. Hun modtog i 1973 en Oscar på vegne af den amerikanske stjerneskuespiller Marlon Brando.

Brando, der vandt for sin rolle i "The Godfather", sendte Littlefeather i sit sted for at kritisere Hollywoods behandling af USA's oprindelige folk.

Talen er siden blevet historisk og betragtes som den første politiske tale ved oscarshowet. Siden da har mange holdt politiske taler.

Sacheen Littlefeather blev tilbage i 1973 buhet af scenen og i de efterfølgende år nedgjort og hånet af store dele af filmindustrien.

Hun har selv tidligere udtalt, at westernstjernen John Wayne måtte holdes tilbage for ikke at angribe hende ved showet for snart 50 år siden.

/ritzau/AFP