Miniaturemuseum i bunden af Strøget

Samlerhuset rummer blandt andet en af landets største samliner af antikvariske flasker til miniralvand og mælkeprodukter

25. juli 2020, 04.00

Allan Scheufens har samlet flasker, siden han var en stor dreng. Nu er samlingen udstillet i Samlerhuset i Strøget nær det gamle posthus. Foto: Tom Laursen

FORRETNING »Allan Scheufens - samler« står der på visitkortet.

Og det er lige, hvad denne 47-årige sjællænder er.

Han holder til i den smukke gamle bygning, der tidligere husede mejeriet Godthaab på adressen 65.

Torsdag, fredag og lørdag er der åbent i det, som samleren selv har døbt Samlerhuset-Ikast, og det er alt andet end kedeligt at gå på opdagelse i lokalerne, der udover et spændende flaskemuseum også rummer masser af retrosager og antikviteter.

Det er et sandt eventyr at gå på opdagelse mellem hylderne. Et stor del af varerne er taget ind i kommission, men det er ikke, hvad som helst, der finder vej til Samlerhuset.

- Det skal have niveau, fastslår Allan Scheufens.

Det betyder så også, at forretningen ligger på den fine skillelinje mellem forretninger, der handler med genbrug og antik.

Ved siden hylderne, der bugner med gode varer, er der også tableuer med varer, der mere eller mindre tjener som blikfan, men som i stor udstrækning også kan erhverves.

Det drejer sig om en spændende kollektion af filttasker, gamle LP-plader i vinyl, et imponerende kasseapparat samt en knallert, der fremstår som drengetidens helt våde drøm.

Over 1000 flasker

Det fleste af effekterne i Samlerhuset er forsynet med et prismærke, men det er ikke tilfældet med den velvoksne samling af mineralvands- og mælkeflasker, der står side om side i alfabetisk orden efter en by, hvor mineralvandet er tappet.

De smukke flasker står side om side med deres relieftryk i glas, der fortæller, hvor de kommer fra.

- Jeg har vel over 1000 flasker. Samlingen blev forøget væsentligt fornylig, hvor jeg opkøbte en stor samling fra en anden samler, nemlig Bøje Larsen fra Lemvig, der blev tilgængelig ved hans død, fortæller Allan Scheufens, der selv begyndte at samle på de sjældne flasker, da han var en stor knægt.

- Så vidt jeg husker startede det hele, da jeg fandt en af de sjældne flasker ligge og skvulpe i vandkanten. Så var jeg tændt, erindrer samleren fra Ikast.

Der er ingen mineralvandsflasker fra Ikast. Geografisk er det nærmeste tapperi Jernkilde i Herning.

Den nationale industritælling tilbage i 1905 opgjorde antallet af mineralvandsfabrikker til 130, og langt det meste af produktionen blev hældt på smukke flasker med fabrik og produktionssted i relief på flasken. Desuden var de fleste forsynet med den dengang nymodens patentprop fra Dredsen, Patentproppen opnåede patent tilbage i 1897 og var en revolutionær anordning, der sørgede for at holde den nedbrydende luft ude fra væsker og fødevarer.

Museet er en integreret del af forretningen Samlerhuset, og der er gratis adgang og faktisk mere end det. Kunderne bliver budt en kop kaffe og en snak.

Allan Scheufens er uddannet grafisk trykker, men kombinerer nu tiden som forretningsdrivende med jobbet som naturplejer på deltid på Entreprenørgården.

Patentproppen var noget nær en revolution, da den kom frem. Patensproppen opnåede herhjemme patent i 1897. Foto: Tom Laursen
Der er bunker af spændende sager i Samlerhuset, hvor retrosager og antikviteter er i kommission. Desuden er der små mindre salgsudstillinger rundt om i lokalerne, der tidligere husere mejeriet Godthaab. Foto: Tom Laursen
Den mest sjældne flaske i samlingen stammer fra Hannæs Mineralfabrik i Fjerritslev. Der finder formentlig kun den ene flaske tilbage fra en tid, hvor fabrik og produktionsby blev printet på glasflaskerne som relief. Foto: Tom Laursen