Diamantbrudepar i Ikast: Starter dagen med en tur i svømmehallen

Tidligere radio- og tv-forhandlere, Gretha og Calle Godsk, fejrer 3. november diamantbryllup

Udgivet:02. november 2022, 13.52

Læsetid:4 minutter

Gretha og Calle Godsk har mange minder sammen efter 60 års ægteskab. Blandt andet da deres fælles radio- og tv- forretning fejrede 50 års jubilæum. 3. november fejrer parret diamantbryllup.Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist

11 måneder siden

DIAMANTBRYLLUP De har forlængst lagt det aktive erhvervsliv bag sig, men alligevel står de op, før solen står op. I alt fald i den mørke tid af året.

Gretha og Calle Godsk er nemlig blandt de morgenfriske, der starter dagen med en frisk svømmetur i svømmehallen i Ikast.

- Det startede med, at jeg gav ham et ti-turs kort i gave, fordi jeg syntes, han skulle have noget at stå op til, da vi havde solgt forretningen, siger Gretha Godsk.

Der gik lidt tid, inden gavekortet kom i brug. Gretha fik det nemlig tilbage med beskeden om, at hun selv skulle bruge det, for så kunne ægtemanden gennem snart 60 år nemlig købe sit eget. Og så kunne de følges.

Og det har de gjort i mange år: Stået tidligt op og fulgtes ad til svømmehallen, hvor dagen starter.

Faktisk er det blevet så indgroet en del af hverdagen, at de har svært ved at undvære både motionen, men også det helt særligt sammenhold der er med de faste morgensvømmere, der altid drikker en kop kaffe efter svømmeturen.

Gretha og Calle Godsk drev i mange år en af Midtjyllands største radio- og tv-butikker i Ikast.

Calle havde sammen med sine brødre, Erhardt og Bruno, overtaget virksomheden efter deres far, som flyttede både virksomheden og familien fra Engesvang til Ikast.

Brødrene Godsks radio- og tv-butik var kendt over det meste af Midtjylland, ja faktisk over det ganske land, hvor de øvrige medlemmer af Ekspertkæden kiggede misundeligt på succesen i Ikast, og hvordan man her havde held med at sælge radio- og tv-produkter til kunderne

Butikken lukkede i 1999, fordi den lå på en meget attraktiv placering på hjørnet af Møllegade og Rådhusstræde. Her blev der tænkt nye tanker, bygget et højt hus med lejligheder og en butik, hvor Jysk i dag holder til.

Først lå den på Bredgade, men flyttede i splinternye lokaler i Østerport, hvor pladsen også blev for trang. Da »Brugsen« lukkede, flyttede Brødrene Godsk ind i de 680 kvadratmeter på Møllegade

Jule- og nytårsbal

Men vi skal helt tilbage til en nytårsaften for over 60 år siden, hvor diamantbrudeparret for alvor fik øjnene op for hinanden.

Calle havde spottet Gretha en uges tid tidligere til et julebal, og da nytårsfesten i Herning blev lidt for kedelig, skyndte han sig ned på stationen og fangede den sidste bus tilbage til Ikast. Herfra løb han nærmest ned gennem Bredgade - som siden har fået navneforandring til Strøget - til Hotel Ikast, der dengang lå ved banegården.

Han håbede, at Gretha fortsat ville være der. Og det var hun.

- Jeg kom godt nok sammen med en anden, men Calle gik ud i garderoben, tog min jakke og insisterede på at følge mig hjem, siger Gretha og trækker på skulderne.

Flyttet i lejlighed

- Og resten, ja det er jo efterhånden historie, konstaterer hun og skænker en kop kaffe i lejligheden på Færøgade, hvor de for få måneder siden er flyttet ind, da de flyttede fra den villa, som de sammen byggede og flyttede ind i december 1965.

- Heldigvis var børnene da hjemme og hjælpe. Det kræver sit at flytte fra 235 kvadratmeter til 94, konstaterer Calle med tilføjelsen, at Y’mens Clubben da i alt fald fik lidt til deres kommende loppemarkeder

Parret har efterhånden fundet sig til rette på den nye adresse, hvor der hverken er fortov, der skal fejes, eller græs, der skal klippes.

- Han ser meget fjernsyn, måske lidt for meget, konstaterer Gretha og bliver hurtigt sat til dørs med et svar fra ægtemanden:

- Nu har jeg brugt det meste af mit liv på at sælge tv - og så må jeg vil også have lov til at nyde det, siger han og kigger op på væggen, hvor en 55 tommer fladskærm er hængt op.

Calle har tidligere været en ivrig golfspiller, men med et glimt i øjet konstaterer han, at vejret ikke helt har artet sig på det sidste. Så det er begrænset, hvor meget han har frekventeret golfbanen på det seneste.

Hjælper hos Røde Kors

Gretha, der oprindelig arbejdede i tekstilindustrien, havde travlt med at passe hus, hjem og de tre børn, der stødte til. Hun hjalp i starten lidt til i butikken, men var til sidst en af de mange fuldtidsansatte i butikken. Hun har ikke helt sluppet faget, for en gang om ugen er hun blandt de frivillige, der passer Røde Kors Genbrugsbutik på Strøget, og hun har ingen planer om at opgive den opgave.

Parret, der er henholdvis 84 og 81 år, er ikke altid enige og har da også prøvet at smække en dør og råbe lidt højt. Men det til trods så nyder de fortsat livet og ikke mindst hinanden.

Parret fejrer deres 60 års bryllupsdag sammen med de tre børn, Jette, Torben og Christian, tre svigerbørn og ikke mindst de seks børnebørn.

Calle og Gretha Godsk i deres nye lejlighed. Foto: Laila Kempel