112

Brandmænd oplevede en usædvanlig rolig afslutning på et usædvanligt år

De fire brandstationer i Ikast-Brande Kommune kan se tilbage på et år med flystyrt, corona og mærkbart færre udrykninger

6. januar 2021, 11.35

At slukke brande handler mere om køretid end om kommunegrænser. Derfor rykker køretøjerne fra Falck-stationen i Brande også ud til indsatser i Fasterholt i Herning Kommune. Som eksempelvis ved den store brand i AFLD (det tidligere Østdeponi). Foto: Falck i Brande

IKAST-BRANDE 2021 blev skudt i gang med raketter, romerlys og rigtig mange ønsker om, at corona må forsvinde snart.

Sidstnævnte er årsag til, at den traditionelle nytårskur på de lokale brandstationer måtte udskydes, så derfor kommer avisens gennemgang af »brandåret der gik« i en version, som er klaret gennem skærm og telefon.

- Nytårsaften var en rolig omgang. Der var en enkelt ABA (automatisk brandalarm, red.) i Ikast klokken 00.31, så man må sige, at der var meget stille i Ikast-Brande Kommune, fortæller Kim Bjerg Wemmelund, der er beredskabschef hos Brand & Redning MidtVest.

- Umiddelbart er det ikke usædvanligt, at brandbilerne i Nørre Snede og Engesvang holder stille nytårsaften, men det er usædvanligt, at bilerne i Brande og Ikast ikke har så meget at lave. Men det er positivt, at der ikke har været behov for at rykke ud, siger Kim Bjerg Wemmelund.

Færre udrykninger end i 2019

De fire brandstationer i Ikast-Brande ligger i henholdsvis Ikast, Brande, Nørre Snede og Engesvang.

Falck driver stationen på Kirkegade 104 i Ikast, og der er 22 mand tilknyttet. Her er kørt 128 ture med brandbilerne, hvilket er cirka 50 færre end sidste år.

Stationen på Falkevej 2 i Nørre Snede drives af Falck og har 17 brandfolk tilknyttet.

Her har man haft 36 udkald, hvilket er 15-20 færre end normalt.

Den ekstra tid er ikke brugt på at afvente, men på at træne. Således er to nye brandmænd færdiguddannet i årets løb.

Spritter brandbilerne af

Stationen på Brandlundvej 25 i Brande drives af Falck og har 14 brandfolk tilknyttet.

Her har man haft 85 udrykninger i løbet af 2020. Blandt disse var blandt andet en nedstyrtet svæveflyver og flere andre redningsopgaver.

Brandstationen på Birkevej 34 i Engesvang drives af Brand & Redning MidtVest, og har 12 deltidsansatte brandfolk.

2020 vil også i Engesvang blive husket som året, hvor corona satte sit udfordrende præg på arbejdet, der bestod af 42 indsatser.

Brandmændene kører med mundbind, og de spritter både hænder og brandbil af under og efter alle udrykninger.

Det seneste udkald kom onsdag 30. december klokken 03.42, og meldingen lød på at sende assistance til kollegerne fra Ikast i forbindelse med en bygningsbrand på Haraldslundvej nær Munklinde.

Bliv brandmand

Går man rundt med tanker om at blive brandmand, skal man endelig ikke tøve med at give besked, lyder opfordringen fra Peter Tue Jensen, der er områdeleder ved Falck Danmark A/S.

- Vi starter en rekrutteringskampagne her efter nytår, hvor vi søger folk primært til stationen i Ikast, siger Peter Tue Jensen.

Som brandmand skal man gerne bo og arbejde inden for fem minutters køreafstand af stationen, og være klar til at rykke ud på forskellige tider af døgnet.

- Vi kan dog også være interesserede i nogle, som kun kan komme i dagtimerne, da det er der, vi er mest udfordrede. På stationerne i Brande og Nørre Snede er vi ikke helt så udfordret, men vi tager gerne imod ansøgninger. Vi har stor fokus på mangfoldighed og vil gerne, at vores stationer afspejler den verden, vi lever i. Derfor opfordrer vi også kvinder og borgere med anden etnisk baggrund til at søge, siger Peter Tue Jensen.