Tekstildirektør har rundet 50 år i fuld fart

Produktion af metervare, familie, rejser og racerløb er strikket sammen til solidt stof for tekstildirektøren Jens Reno Møller, der torsdag rundede 50 år

16. januar 2021, 05.52

Jens Møller har fart på livet. Både som direktør i tekstilindustrien,men også som racerkører i fritiden. Torsdag fylder han 50 år. Foto: Tom Laursen

FØDSELSDAG Den røde VW Derby årgang 1979 med 140.000 kilometer under køleren havde fået en nødvendig make over hos Sørens Auto. I topform og køreklar skulle Derby’en tilbage i 1988 såmænd blive det første køretøj i en uendelig kø af biler, som den dengang 18-årige bilentusiast Jens Reno Møller siden har sat sig til rette i.

68 biler i alt – efter både om- og fintællinger – har Ikastboen på opfordring regnet sig frem til, at han i tidens løb har haft parkeret i garagen i sit 50-årige liv.

- Jeg kan huske hver og én af dem. Deres særkende, farve, kilometertal – alt, konstaterer fødselaren.

På samme måde som den passionerede bilist har kastet køreglæden over den nye klimavenligere udvikling, har han, siden han var blot 21 år, levet af og udviklet sig med den klassiske og historiske tekstilindustri i Ikast og omegn.

Den naturlige vej

En naturlig vej at vælge som yngste søn i familien Møller på Overgårdsvej i Ikast. Herfra indledte forældrene, Rita og John Møller, deres tekstileventyr til modetøjsproducenten La-Nika – i dag UTG.

Da Jens Møller under sit sabbatår i Tyskland efter gymnasiet drog hjem på påskeferie havde hans far fået en idé:

- Min far var træt af at komme bagerst i leveringskøen hos de lokale strikkerier. Han havde investeret i et par strikmaskiner, som stod i pleje hos strikkeriet Kifa i Faurholt. Det forår overtog han aktiviteterne i Kifa, og han foreslog, at jeg skulle hjælpe til med driften. Det lød meget spændende, fortæller Jens Møller

Learning by doing

21 år gammel kastede han sig således ud i strikkeribranchen, og ansøgningen til ingeniørstudiet i Herning blev aldrig sendt afsted.

Familien Møller fusionerede i 1995 sit strikkeri Lifeline med Birk Jersey i Herning, hvor Jens Møller begyndte som teknisk chef, og to år senere blev direktør, da Birk Jersey-grundlægger Jørgen Hansen blev købt ud.

I 1999 opkøbte Jens Møller strikkeriet Klautex i Ikast og flyttede herefter Birk Jersey ”hjem” til Ikast og Marsvej. Her ligger strikkeriet stadig og har løbende adapteret sig til verden og den internationale tekstilindustri.

Året efter, i 2000, opkøbte Birk Jersey endnu et Ikast-strikkeri, Intertex. I 2010 fusionerede firmaet med et andet lokalt strikkeri S. Thygesen A/S, og de to virksomheder blev samlet til Thygesen & Birk Fabrics i Møllers domicil på Marsvej. Efter syv år, i 2017, købte Jens Møller familien Thygesen ud af selskabet, som han i dag igen driver alene.

Kvalitet og tilpasning

Over de seneste to årtier har virksomheden flyttet sit fokus fra modeindustrien til produktion af tekniske metervare til blandt andet sportsindustrien – for eksempel svedtransporterende materialer. Og ikke mindst produktion af bæredygtige metervare. Senest har Thygesen & Birk Fabrics også bidraget til produktion af værnemidler som mundbind og kitler.

I sommer flyttede Jens Møller hovedparten af sine strikmaskiner til dattervirksomheden i Polen, men råder stadig over maskiner på Marsvej.

- At bevare enkelte maskiner i Ikast handler både om produktudvikling og om specialproduktioner. For eksempel leverer vi til modefirmaet Mads Nørgaard, som kun anvender made in Denmark-produktion i sine kollektioner, siger Jens Møller, der på kundelisten også har internationale skitøjsfirmaer som Kjus og Ortovox, modehuse som Prada og Versace og sportsfirmaer som tyske Adidas og amerikanske Under Armour.

Bilrace i blodet

Faktisk er det gået så godt, at Jens Møller hele vejen også har fundet fritid til at udleve den private passion for biler med motorsport. Han begyndte som 17-årig ved et tilfælde efter et besøg på den lokale gokartbane ved Tulstrup at køre race. Siden har interessen bragt ham til Le Mans, hvor han har delt bil med prominente navne som John Nielsen, Casper Elgaard og Nicolas Kiesa. I dag har han eget raceteam i samarbejde med japanske Honda og vundet 2019-udgaven af GT3-serien GT Sports Club Blancpain.

Sammen deler familien også passion for at stå på ski, hovedsageligt i Alperne, og i de senest år også for golf, som de nyder både i ferieboligen i Marbella i Sydspanien og nordpå i feriehuset ved golfresortet Himmerland.

Jens Møller er gift med Rikke og sammen har de børnene, Magnus, 21, jurastuderende i Aarhus, og Olivia, 19, der bliver student til sommer.