Ny biografklub for udviklingshæmmede

Et nyt frivilligt tilbud målrettet voksne med udviklingshæmning ser dagens lys i Ikast Bio

Udgivet:20. november 2020, 12.00

Læsetid:2 minutter

Biografklubben kan første gang vælge at se Retfærdighedens Rytter eller julefilmen Malous jul. Foto: Privatfoto

Mikkel Korsgaard Christensen
Journalist| mkc@herningfolkeblad.dk

IKAST Det er ikke altid let at samle kod til sig og gå i biografen alene. Nogle vil måske endda sige, at det er en smule akavet. Den samme følelse har man også, selv om har en form for udviklingshæmning, fortæller centerleder for Bo-og Dagtilbud for voksne med udviklingshæmning, Heidi Nielsen.

Derfor åbner en ny biografklub i Ikast. En biografklub målrettet voksne med udviklingshæmning, hvor formålet er at skabe et fællesskab, og hvor en frivillig står klar til at hjælpe.

- Flere borgere har givet udtryk for, at aftenerne og weekenderne godt kunne være lidt lange. Både enlige og borgere på bosteder. Hvis de eksempelvis har fået foreslået, at de da kunne tage en tur i biografen, så har der været lidt en barriere. Dels fordi det måske ikke er så spændende at gå alene i biografen. Dels fordi der kan være nogle ting, som er svære for udviklingshæmmede. Eksempelvis at købe billet og finde sin plads, siger Heidi Nielsen.

Dejligt med ildsjæle

Det lykkedes efterfølgende at finde en frivillig, som gerne vil hjælpe i den nye biografklub. Han hedder Allan Novl Jensen og er i forvejen frivillig i Ikast Bio.

- Allan meldte sig lynhurtigt. Han kunne sagtens se mulighederne i projektet, så det er dejligt. Nu skal vi se på, hvor populær klubben bliver, og om en enkelt frivillig er nok. Allan har også nævnt muligheden for, at vi på sigt kan ønske film, som ikke er biografaktuelle, siger Heidi Nielsen.

Ideen til biografklubben udspringer af initiativet LEV-venner, hvor udviklingshæmmede borgere hver især bliver matchet med en frivillig ven. Her laver parrene forskellige aktiviteter sammen rundt omkring i byen. LEV-venner kunne i øvrigt fejre et års fødselsdag sidste efterår.

Håber på spiseklub

Samarbejdet med Frivilligcenter Ikast-Brande er et af værktøjerne til at give en bedre hverdag for de voksne udviklingshæmmede i kommunen. Nu er biografklubben en realitet, men Heidi Nielsen har samtidig endnu en ide på tegnebrættet.

- Vi er ved at undersøge muligheden for at lave en spiseklub. Tanken er, at frivillige og borgerne mødes til et måltid mad, de selv tilbereder. Har man lyst til det, skal man endelig bare henvende sig, lyder det fra Heidi Nielsen.

Biografklubben mødes første gang 20. november.