Årets store konfirmationsweekender: Forsinket med fire måneder

Corona-virus kom i vejen for forårets konfirmationer, men i disse uger bliver de lokale kirker endelig fyldt af konfirmander og deres familier

31. august 2020, 06.53

Ikast kirke: Foto: Privat

KONFIRMATION Nyudsprungne konfirmander er normalt noget, man forbinder med forår.

Men også på det punkt har 2020 været alt andet end normalt. Forårets konfirmationer blev udskudt til fortvivlelse for især de unge og deres forældre, der havde forberedt den festlige dag.

I nogle kirker nåede man at få årets konfirmationer klaret lige inden sommerferien, men mange steder ligger de store konfirmationsweekender først her i slutningen af august og begyndelsen af september.

Sådan er det i Ikast, Isenvad, Faurholt, Bording og Christianshede. Her kunne de første konfirmander stille op til fotografering og fest i sidste weekend, og der er flere konfirmationer de kommende weekender.

Et mærkeligt forløb

Sognepræst Morten Meiner stod for konfirmationerne søndag 23. august i Christianshede og Bording og igen ugen efter i Bording – fire måneder efter, at konfirmationerne skulle have været gennemført.

- Det har været et mærkeligt forløb. Det har selvfølgelig været mest træls for konfirmanderne og deres forældre, som har skullet arrangere festen, men det har også været mærkeligt for mig som præst. Jeg har jo stort set ikke set konfirmanderne siden februar. Vi nåede ikke igennem den undervisning, der var planlagt, men jeg har fået lov at få dem en hel skoledag op til konfirmationen, og så kan vi nå at komme igennem det stof, vi manglede, siger Morten Meiner.

Et lotteri at finde datoen

Nogle kirker har flyttet konfirmationerne flere gange undervejs. Den øvelse har man heldigvis ikke skullet igennem i Bording og Christianshede.

- Det har været noget af et lotterispil at finde en dato. Jeg har hen over sommeren ind imellem haft min tvivl om, om vi fik lov at gennemføre konfirmationerne på den dato, vi havde bestemt, men nu ser det da heldigvis ud til, at det kan lade sig gøre med de restriktioner, der gælder for kirkerne, siger Morten Meiner.

Corona-restriktionerne lægger nemlig et loft på, hvor mange gæster, der kan deltage i konfirmationerne. Loftet er sat efter kirkens størrelse, og nogle steder giver det særlige udfordringer især i de mindre landsbykirker. Men da medlemmer af samme husstand må sidde tættere end andre kirkegængere, ser det alligevel ud til, at konfirmanderne i hvert fald kan få den nærmeste familie med i kirke. I Ikast Kirke kan hver konfirmand tage 12 gæster med.

Ekstra stole og streaming

- Der er 19 konfirmander på det største hold i Bording Kirke, og vi kan få plads til alle ved at bruge ekstra stole. Hver konfirmand kan have seks familiemedlemmer med i kirken, og derudover er der plads til fire gæster mere pr. konfirmand i Kirkehuset, for vi kan streame gudstjenesten fra kirken direkte til Kirkehuset. I Christianshede Kirke er holdet kun på fire konfirmander, så her skulle der ikke være problemer med at få den nærmeste familie med, siger Morten Meiner.

Som almindelig kirkegænger kan det dog være en god idé at opsøge andre kirker eller at finde en gudstjeneste i radioen på de store konfirmationssøndage. Man kan nemlig ikke regne med, at der er ledige pladser i kirken, når konfirmanderne og deres familier rykker ind til den store dag. Med fire måneders forsinkelse.

Konfirmationsdatoer

• Ikast Kirke: 22. august klokken 10.

• Christianshede Kirke: 23. august klokken 9.

• Ikast Kirke: 23. august klokken 9.

• Bording Kirke: 23. august klokken 11.

• Ikast Kirke: 23. august klokken 11.

• Bording Kirke: 30. august klokken 10.

• Fonnesbæk Kirke: 5. september klokken 9.

• Fonnesbæk Kirke: 5. september klokken 11.

• Isenvad Kirke: 19. september klokken 10.