Flæsk, whisky og 313 millioner den forkerte vej

Man kom langt omkring, da Andelskassen bød 100 deltagere på en aften med mange dagsordener

10. februar 2018, 08.04

IKAST Der var whisky og gin, stegt flæsk med persillesovs - og så var der politisk peptalk FOR jyderne og IMOD københavneriet.

Men vi var også midt i jydeland, nærmere betegnet på Noli i Ikast, hvor Andelskassen som en del af sin filosofi om at være synlig i lokalsamfundet og gerne stikke et spadestik dybere end andre havde indbudt til et arrangement med foredrag, debat, spisning og smagning af spiritus.

Omkring 100 gæster var mødt frem og blev af Andelskassens lokale direktør, Ann Kongensgaard, budt varmt velkommen og orienteret om Andelskassens lokale satsninger. Også bankens administrerende direktør, Jan Pedersen, var mødt op for at gøre lidt reklame.

Nok af stegt flæsk

Herefter kunne indehaver af Noli, Morten »Kok«, oplyse, at der var stegt flæsk nok til alle - inklusiv både persille- og løgsovs samt sund salat til de knapt så kødædende.

Der VAR flæsk nok, og der bredte sig snart en hyggelig stemning ved bordene, som blev afløst af opmærksomt lytten, da nyvalgt formand for Danmark på Vippen, Kim Ruberg, bemægtigede sig en mikrofon og begyndte at tale.

Danmark på Vippen er organisationen - i øvrigt stiftet med Andelskassen som en af initiativtagerne og med Ikast-Brande som en af medlemskommunerne - der med tal, fakta og overbevisende argumenter forsøger at skabe en ny forståelse for skævvridningen af Danmark. Organisationen er upolitisk og arbejder på at dokumentere ubalancerne i Danmark.

Ikast-Brande udfordret

Kim Ruberg er en dygtig retoriker og taler, og han har fakta i orden, når han fortæller, at Ikast-Brande Kommune ikke har problemer - »I er jo blevet erhvervskommune-vinder gennem mange år« - men har masser af udfordringer.

- I sender for eksempel 313 millioner kroner over til borgmester Frank Jensen og hans kolleger i hovedstaden, sagde Kim Ruberg, som med tal, statistikker - som er svære at komme udenom - tegnede et billede af et Danmark, som i alt for mange år er skævvredet - til fordel for hovedstaden.

Jylland som reservat?

- Alle har talt om i mange år, at Danmark skal være i balancen - men er det sket? Nej. I 50 år er det gået den stik modsatte vej. Det var årsagen til, at vi startede Danmark på Vippen, sagde Kim Ruberg.

- Vi kan jo ikke alle flytte til hovedstaden og omdanne Jylland til ét stort reservat. Vi er nødt til at skabe lige muligheder for alle.

Kim Ruberg langede voldsomt ud mod, at man især i hovedstaden bruger bruttonationalproduktet - BNP - som målestok for, hvor rigdommen skabes.

- BNP er et udtryk for aktivitet på papiret, men det er i resten af Danmark - blandt andet her hos jer - at man skaber værdier, tjener pengene. Det er nettoeksporten, vi lever. Vel har vi brug for viden og know how - som findes meget i hovedstaden - men vi har også brug for praktisk viden.

- Der er sgu ikke meget råstof og landbrug midt i København, men det er her man registrerer gevinsten.

Kim Ruberg nævnede en række taleksempler på skævvridningen. Eksempelvis sender kommuner uden for København hvert år 40 milliarder til hovedstanden - og får godt otte millioner tilbage.

Sovet i timen

Annette Mosegaard (K) var inviteret som lokalpolitiker med emnet »1000 flere indbyggere i Ikast-Brande«.

Hun er formand for det nye udvalg »Erhverv-, Vækst- og Bosætningsudvalget« og sagde, at Ikast-Brande absolut ikke er udkants-Danmark og at man ikke skal tale tingene ned.

Der er brug for bosætning og får flere indbyggere.

- Det er nemlig ikke skat fra erhvervslivet og antallet af arbejdspladser, der vejer tungt. Det er skat fra borgerne. Og vi har brug for midler til velfærd, til børn og ældre, sagde Annette Mosegaard, der sammenlignede Ikast-Brande med andre kommuner, hvor man har investeret massivt i byudvikling og bosætning - og hvor hun mener, at Ikast-Brande måske har sovet en smule i timen.

- Vi skal ud og byde ind med, hvad vi kan - og fortælle vores historie, sagde Mosegaard.

En på mange måder perfekt aften rundedes af med Hartmut Wehmeier fra Vin- og Gavehuset og Kjeld Bitsch fra MacY, som bød på smagning af gin, whisky og rom.

Hyggelig stemning i Noli. Foto: Steen hebsgaard
Filialdirektør Ann Kongensgaard bød velkommen. Foto: steen Hebsgaard
Kim Ruberg fra Danmark på Vippen lagde kolde facts på bordet. Foto: Steen Hebsgaard
Annette Mosegaard (K) fokuserede på behovet for bosætning. Foto: Steen hebsgaard
Der var stegt flæsk nok til alle ... Foto: Steen Hebsgaard