Hammerum Efterskole får ny, lokal leder: »Man skal føle sig hjemme«

Til august bliver Karen Løvig Boll, Ikast, ny leder af efterskolen i Hammerum

Udgivet:13. juni 2020, 11.30

Læsetid:3 minutter

41-årige Karen Løvig Boll bor i Ikast og har sammen med sin mand Mads Løvig to børn på 10 og 13 år. Foto: Tom Laursen

Martin Hove Thomsen
Journalist| mht@herningfolkeblad.dk

3 år siden

HAMMERUM Når det nye skoleår til august begynder for 136 elever på Hammerum Efterskole, bliver det med en ny leder ved roret.

41-årige Karen Løvig Boll, der bor i Ikast, overtager jobbet som efterskolens leder fra Jørn Damgaard, som går på pension.

Hun er læreruddannet og kommer til at dele ledelse med Morten Thylstrup, der har det administrative ansvar, mens Karen Løvig Boll får det overordnede pædagogiske ansvar.

Hun har tidligere - i øvrigt sammen med sin mand Mads Løvig - været med til at starte ISI-efterskolen i Ikast op. Hun har også været ansat på Hammerum Friskole i tre år, så hun kender allerede en del til sin kommende arbejdsplads.

Senest har hun været pædagogisk leder på en folkeskole i Bryrup, og det er netop ledelse - og det at lave en god skole - der driver hende.

- Jeg synes, det at være med til at sætte rammerne og kursen for, hvor vi skal hen, er spændende. Og så synes jeg jo selv, at jeg er god til det, så det vil jeg gerne dyrke, fortæller hun.

Et afgørende tidspunkt

Den kommende efterskoleleder beskriver efterskoletiden som en afgrænset periode med et intenst forløb.

- Det er et afgørende tidspunkt for, hvordan livet former sig. Det er 15-, 16-, og 17-årige, som er på vej til at blive voksne, og for de fleste er det første gang, de skal hjemmefra, siger hun og fortsætter:

- Efter efterskolen bliver det aldrig mere det samme. Det har betydning for resten af voksenlivet. Nogle får måske en kæreste, som de senere bliver gift med. Nogle finder ud af ting, de er gode til. Og så møder man bare noget andet.

Karen Løvig Boll beskriver sig selv som meget almen, og på den måde passer hun godt ind på en almen efterskole som den i Hammerum.

- Jeg synes jo, at skolen har sin helt klare berettigelse. Den har lidt af det hele, og det er vigtigt med sådan et tilbud, siger hun.

Skal føle sig hjemme

Når hun begynder i jobbet på den anden side af sommerferien, vil der formentlig også være nogle corona-restriktioner, men det er hun fortrøstningsfuld omkring.

- Morten (Thylstrup, red.) og de andre får nogle erfaringer nu, som vi kan drage nytte af. Og så har de nye elever jo ikke prøvet det før, siger hun.

På spørgsmålet om, hvad hun selv ville lægge mest vægt på, hvis hun som elev stod over for at skulle vælge en efterskole, lyder svaret:

- Hvad er vigtigt for mig ... siger hun og holder en kort tænkepause.

- Det oplagte er at kigge på fag, valgfag og rejser. Men jeg ville mærke efter atmosfæren og stemningen. Følelsen af at føle sig hjemme. Den følelse håber jeg, at eleverne får - at det var deres hjem for en tid, siger hun og pointerer, at det bærende element er fællesskabet.

Både med de andre elever og med de voksne.

- Både når det går op, og når det går ned, siger hun.

Nyt elevhold er en festdag

I øjeblikket er efterskolen også i gang med at ansætte en ny køkkenleder. Den opgave har Karen Løvig Boll fået lov til at være med til.

- Køkkenet er helt vildt vigtigt, understreger hun med et grin og tilføjer, at hun glæder sig til at komme i gang.

- Jeg glæder mig meget, jeg er spændt på det, og jeg ser virkelig frem til det. Det er stort med et nyt elevhold - det er en festdag, siger hun.

Men der ligger også en opgave i at tage over fra Jørn Damgaard, der har været en del af skolen i hele 36 år.

- Der bliver nogle store sko at træde ned i. Jeg bliver ikke Jørn, så noget går tabt. Men så kan det være, at der kommer noget andet, smiler den kommende efterskoleleder.

Fra august får Hammrum Efterskole ny leder. Læreruddannede Karen Løvig Boll tager over efter Jørn Damgaard, der går på pension og flytter til Frederiksberg med sin hustru. Foto: Tom Laursen