
Barndommen på Søbjerggård
Nu udkommer Viggo Dahl Sørensens erindringsbog om livet på en midtjysk gård i 1950'erne
Udgivet:23. november 2019, 06.14
Læsetid:3 minutter
Livet på landet var ikke kun rosenrødt. Der skulle også pukles, som her, hvor der spredes møg. Foto: Privat
3 år siden
Ikast 15. november udkom Viggo Dahl Sørensens erindringsbog "Min barndom på Søbjerggård i 1950'erne" på forlaget Ubirex.
Viggo Dahl Sørensen er årgang 1947 og født og opvokset på Søbjerggård nord for Ikast. Det meste af sit voksenliv har han boet i Gjellerup ved Herning, og det er derfor en ægte midtjyde, som har kastet sig over at beskrive opvæksten på landet i 1950'erne, hvor forskellen mellem land og by endnu var tydelig, og hvor de fleste arbejdsopgaver på en gård endnu foregik ved håndkraft.
- Min barndom på Søbjerggård i 1950'erne" er fyldt med anekdoter og fortællinger om landlivet, men bogen er ikke en typisk erindrinsbog, der skrider kronologisk frem. Hovedvægten ligger på forfatterens opvækst frem til konfirmationsalderen, og opvæksten på gården bliver beskrevet ud fra de fire årstider og med de arbejdsopgaver, som en landmand nu engang havde dér. Foråret var såtid, markerne skulle gøres klar, og planterne piblede frem, mens efterårets højdepunkt var kartoffelferien, som dengang blev aftalt mellem skolelæreren og sognerådsformanden, hvor alle børn hjalp med at samle kartofler. Viggo Dahl Sørensen er en levende fortæller, siger Charlotte Lindhardt, som har udgivet bogen.
- Selv om tonen er let, og der er mange sjove episoder, er der ingen tvivl om, at det var hårdt at drive en bondegård, og læseren får et fantastisk indblik i vores fælles historie. Vi er med ved malkningen, på årets jagtdag, til høst og til jul, og Viggo Dahl Sørensen giver os et godt indblik i familielivet med fem børn og en karl på en midtjysk gård. Det har været en stor fornøjelse at læse hans erindringer for mig, der stadig kan huske dasset i mine bedsteforældres lade, og for yngre generationer tror jeg, at nutidens teknologiske udvikling vil stå i skærende kontrast til forfatterens barndom. Derfor er det ekstremt vigtigt at få udgivet disse erindringer, mens nogen stadig kan huske, hvordan det var at have andelsfrysehuse, telefoncentraler og tørvefyring, siger hun
Viggo Dahl Sørensen har fået støtte til udgivelsen af Velux Fonden, hvis fundatsbestemmelser giver mulighed for at støtte aktive ældre.
Bogens forfatter siger om bogen:
- Min datter gav mig i julegave bogen "Morfar, fortæl nu - giv dine erindringer videre". Ønsket om at skrive bogen blev større, og pludselig var jeg i gang. Jeg vil gerne, at bogen bliver en hyldest til mine forældre. Det er helt normalt, at jo ældre vi bliver, desto mere pris sætter vi på vore forældres indsats med opdragelse, skolegang og uddannelse.
Jeg havde en vision om at fortælle om min barndom, og selv om den sikkert ligner mange andres barndom, følte jeg, at det var en vigtig opgave. Jeg vidste ikke, om jeg kunne skrive mere end fem sider, men jeg er i dag stolt over, at det er lykkes. At give alle disse minder videre til mine børn og børnebørn er fantastisk stort. Mine fire søskende er ved at sprænges af nysgerrighed efter at læse den, så det bliver en spændende udgivelse, siger Viggo Dahl Sørensen.
"Min barndom på Søbjerggård i 1950'erne" er på 176 sider og har flere billeder fra forfatterens barndom og familie.
