Sri Lanka: En splittet nation

Religiøse spændinger i østaten førte til en årtier lang borgerkrig

Udgivet:22. april 2019, 14.03

Læsetid:1 minut

Tamilerne i Danmark betegnes som »mønster-integrerede«. Biloledet er fra en tamilsk idrætsdag på atletikstadion i Herning sidste år. Foto: Tom Laursen

Henrik Øster-Jørgensen
Journalist| hej@herningfolkeblad.dk

4 år siden

Herning Det var angiveligt islamistiske terrorister, der søndag slog mindst 290 mennesker ihjel i Sri Lanka. Terroristerne angreb kristne kirker og hoteller.

Men hvad er Sri Lanka egentlig for et land?

Der bor omkring 22 millioner mennesker i Sri Lanka, der er en østat sydøst for Indien.

Som britisk koloni blev landet kaldt Ceylon, og det hed det frem til 1972.

Landets historie er præget af en konflikt mellem den singalesiske majoritet og den hinduistisk/tamilske minoritet. Buddhisterne udgør 70 procent af landets befolkning, hinduerne (tamilerne) 13 procent, muslimer 10 procent og kristne 7 procent.

I 1983 forværredes konflikten og udviklede sig efterhånden til en regulær borgerkrig med hundredvis af dræbte og sårede, og 100.000 berørte civile.

Mere end 40.000 tamiler fra Sri Lanka emigrerede til den indiske delstat Tamil Nadu, og et stort antal flygtninge fortsatte til Europa.

I dag bor der omkring 12.000 tamiler i Danmark - mange i Herning og omegn. Den mest kendte tamil i Herning er musicalstjernen Diluckshan Jeyaratnam.

Borgerkrigen sluttede først i 2009, og siden da er turister strømmet til Sri Lanka. I 2010 steg antallet af turister med 45 procent i forhold til året før.

Sri Lanka var et af de lande, der blev hårdt ramt af tsunamien som følge af Jordskælvet i Det Indiske Ocean 2004 den 26. december 2004.

Kilde: Wikipedia