Amerikansk folkedans på Torvet

Over 200 squaredansere fra ind- og udland samles til »convention« i Ikast - lørdag er der opvisning på Torvet

Udgivet:04. juni 2018, 07.06

Læsetid:2 minutter

Fra en tidligere convention i Ikast. Der er sus i skørterne. Foto: Privat

IKAST Byen kommer til at syde af amerikansk folkedans i weekenden.

Hedens Squaredansere er nemlig vært ved et såkaldt »convention«, hvor danskere fra både ind- og udland kommer til byen for at danse, vær sociale, lære noget nyt - og feste.

Hyldgårdsskolen er rammen om convention, og danserne ankommer om fredagen. Lørdag 9. juni viser squaredanserne opvisningsdans på Torvet i Ikast. Med start ved Hyldgårdsskolen går man i samlet optog op ad Kirkegade til Torvet. Der starter også et optog fra Bakkehuset op gennem Strøgcentret.

Klokken 11 begynder dansen. Man vil kunne opleve squaredanserne i deres flotte opvisningstøj.

Selve stævnet foregår som sagt på Hyldgårdsskolen fra fredag til og med søndag. Man er meget velkommen til at kigge ind på skolen og nyde dansen. Det er gratis. Der er forhåndstilmeldt deltagere fra otte forskellige lande, endda så langt væk fra som Australien kommer der deltagere til Ikast.

Squaredans er amerikansk folkedans. Dansen er en blanding af mange europæiske folkedanse opstået mellem nybyggerne i Nordamerika. Nybyggerne kom for en stor dels vedkommende fra Europa, så derfor kan mange calls (figurer) også genkendes af danske folkedansere.

Dansen ledes af en såkaldt caller som undervejs i dansen giver danserne besked om hvordan dansen skal udformes. Det hele ledsages af medrivende musik.

Squaredans adskiller sig fra andre danse ved at den ikke kan læres udenad. Dansen er baseret på calls (en lille række dansetrin) som calleren under dansen sammensætter til en helhed. Danserne ved således ikke på forhånd, hvordan dansen udvikler sig. Danseopstillingen er otte personer i en square (firkant). Der er ingen egentlige dansetrin, som i f. eks. standard- og folkedans.

Musikken er rytmisk og iørefaldende, typisk med country- og westernpræg, men kan i øvrigt være utroligt varieret. Selvom callerens sprog er engelsk, kræver det ikke det helt store kendskab til engelsk.

Hedens Squaredansere er en meget aktiv klub med dans på flere niveauer og et godt klubliv. Hvert år i september starter der begynderhold. Man kan komme alene eller sammen med en partner. Men kan behøver altså ikke at komme parvis. Efter sommerferien starter klubben op i de nye lækre lokaler i Hjertet på Vestergade i Ikast.