Tekstilkoryfæ er gået bort

Forhenværende tekstilfabrikant Leif Iversen sov fredag i sidste uge ind 87 år gammel

13. februar 2021, 13.05

Leif Iversen blev 87 år gammel. Foto: Privatfoto

NEKROLOG Leif Iversen havde de sidste par år døjet med lidt svigtende helbred, og efter et fald i december med brud på ryggen, gik det langsomt mod enden.

Han havde et ganske kort ophold på aflastningen i Engesvang, inden han efter tre dage på Herning Sygehus sov fredfyldt ind i sidste fredag omgivet af sin hustru gennem 62 år og parrets tre børn. Og han var klar og ved bevidsthed lige til sidste dag.

Trådte ind i familievirksomhed

Leif Iversen var født og opvokset i Ikast, og kom allerede i 1958 som ældste barn i søskendeflok på fem ind i forældrene Rigmor og Vagn Iversens tekstilvirksomhed, Vagn Iversens Trikotagefabrikker, der senere ændrede navn til Vagni-Pytex. I 70’erne var virksomheden en Ikasts største trikotagefabrikker.

Inden da havde Leif Iversen, efter mellem- og realskoleeksamen på Ikast Skole, taget sin højere handelseksamen på Den Jydske Handelshøjskole i Århus i 1956. Han havde også aftjent sin værnepligt hos dragonerne i Holstebro. I 1956 var han på voluntør-ophold i Østrig, og det blev også til to års ansættelse hos Filcolana i Sejs, inden han entrerede i familievirksomheden.

Voksede ud af lokaler

Den gang havde virksomheden til huse på Nygade og Villavej i Ikast med både strikkeri, tilskæreri, syersker og hele molevitten.

Op gennem 60’erne undergik virksomheden en voldsom ekspansion, som nødvendiggjorde mere plads. Dem fandt man på Industrivej med facade ud mod Horsensvej, hvor man i 1968 indviede ikke færre end 4.000 kvadratmeter med seks produktions- og lagerhaller og en administrationsbygning, der oven i købet havde et skildpaddebassin. Det var helt uhørt i Hammerum Herred på dette tidspunkt – både med antal kvadratmeter og husdyr inde i en virksomhed, men det var med til at give virksomheden særkende.

Vagni-Pytex var med Leif Iversen i spidsen frem til slutningen af 80’erne en betydningsfuld producent af undertøj, nattøj og senere fritidstøj og træningsdragter til såvel detailhandel som storaftagere – både på hjemmemarkedet, i Norden og sågar på det europæiske marked.

Efter Leif Iversen trak sig tilbage fra virksomheden blev den videreført af hans yngre brødre Ole og Bent Iversen indtil nedlukningen i 1995. Siden blev bygningen overtaget af Midtjysk Trædrejeri, som nu igen har lejet lokalerne ud til fjernlager for DK Company, så den karakteristiske bygning ved byens største indfaldsvej er altså fortsat ramme om tekstiler.

Sad i flere bestyrelser

Leif Iversens var et meget energisk og aktivt menneske. Mens han stod i spidsen for den store virksomhed med op mod 300 medarbejdere i Ikast, Kibæk, Ringkøbing og Ejby på Fyn afså han tid til bestyrelsesarbejde i Dansk Textilinstitut, indkøbsforeningen Danikast, Midtjysk Farveri og Jysk Fabrikantforening, som senere kom til at hedde Tekstilindustrien og DTB. Leif Iversen sad også i mange år i Midtbanks repræsentantskab, han var laugsbroder i Hosebinderlauget, og på sine ældre dage meget aktiv i Senior-tex. Han var kendt og respekteret som en god og fremsynet kollega, og han tog i 70’erne initiativ til et midtjysk eksportfremstød med salg af stof til kunder i det gamle Sovjetunionen, hvilket var helt uhørt i dansk tekstilindustri på dette tidspunkt.

Et socialt gen

Leif Iversen havde også et stort socialt gen. Han var med til at starte Round Table Ikast i 1965 og var ved sin død medlem af den såkaldte Mumie-klub, som udelukkende bestod af gamle RT’ere. Han har også været medlem af Ikast Rotary Klub og Odd Fellow-logen Enrico Dalgas i Herning.

I hjemmet i svinget på Fuglsangs Allé voksede hans tre børn Vibeke, Lotte og Vagn op i en kernefamilie med trygge rammer. Ferierne – både sommer og vinter- blev prioriteret med familieture til blandt andet Afrika og Østrig og ikke mindst sommerhuset i Klegod.

Udgav stort familieværk

Henny og Leif Iversen flyttede i 2002 i en mindre bolig på Marie Bregendalsvej, hvor de nød deres tredje alder i selskab med gode venner og den store familie. Det skrevne ord lå Leif Iversen let for, og da han samtidig i en moden alder fik opbygget stor ekspertise inden for IT, var han i stand til at producere skriftlige værker. I 2005 udgav han således et stort værk på cirka 200 sider om sit liv og levned med titlen – Bedstefars Bog - og undertitlen Livets Teater. Bogen var tilegnet børn, svigerbørn og børnebørn hos hvem, der nu efterlades et stort tomrum.

Leif Iversen blev begravet fra Fonnesbæk Kirke lørdag.