Nyt politiforlig: Ikast-Brande får ny nærpolitienhed

Et bredt politisk flertal på Christiansborg har tirsdag aften indgået et nyt politiforlig, der sikre 20 nye nærpolitistationer. En af dem skal ligge i Ikast-Brande Kommune

15. december 2020, 21.20

Foto: Martin Ballund

IKAST-BRANDE En af i alt 20 nye nærpolitienheder skal have hjemme i Ikast-Brande Kommune.

Det står klart efter regeringen og Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige har indgået en ny politiaftale.

- På tværs af Folketinget er vi enige om at øge politiets tilstedeværelse lokalt og løfte den nære tryghed med en nærhedsreform, der bringer politiet tættere på borgerne, siger justistminister, Nick Hækkerup (S), i en pressemeddelelse.

- Jeg er ikke i tvivl om, at aftalen i dag kommer til at være bærende for et fremtidigt trygt og nært Danmark, uddyber han.

Frihed til lokale løsninger

I aftalen, der netop er offentliggjort at Justitsministeriet, fremgår det, at der gennemføres en nærhedsreform af politiet, der skal styrke politiets tilstedeværelse i hele Danmark gennem flere beredskabspatruljer, 20 nye nærpolitienheder, 110 ekstra lokalbetjente og mere frihed til lokale løsninger. Der gennemføres desuden en markant reduktion og reform af Rigspolitiet, der blandt andet indebærer større synlighed og ansvar for de lokale politikredse.

Mindst fem ansatte

Opgaven for nærpolitienhederne er at være base for lokalpolitiet i det pågældende område og have åbent for fysiske henvendelser mindst 15 timer om ugen. Ifølge aftalen vil nærpolitienhederne have en bemanding på̊ minimum fem politiårsværk pr. enhed. Udover at der vil være bemanding i åbningstiden for fysiske henvendelser, skal der samtidig være bemanding til en styrkelse af det øvrige lokale politiarbejde i området.

Forskellige opgaver

- På nærpolitienheden vil borgerne kunne foretage anmeldelser, være i dialog med politiet og få̊råd og vejledning. Ved siden af borgerhenvendelserne kan betjentene på̊nærpolitienhederne f.eks. foretage sagsbehandling af mindre sager, lave telefoniske tryghedsopfølgninger samt forberede og samle op på bekymringssamtaler med lokalområdets unge, står der i aftalen.

Det er også nævnt i som eksempel, at nærpolitienhederne kan patruljere i lokalområdet, og at lokalbetjentene vil kunne indhente videoovervaågning fra et butikstyveri eller aflægge besøg hos indbrudsramte borgere.

To steder i politikredsen

De 20 nærpolitienheder er placeret i hele landet - to af dem i Midt- og Vestjyllands Politikreds. Udover Ikast-Brande Kommune får også Struer Kommune en nærpolitienhed.