Ungdommelig gudstjeneste

Egnens kirker holder gudstjeneste, hvor man især henvender sig til børn og unge

28. oktober 2017, 11.36

BUSK-gudstjenesten henvender sig især til børn og unge, og de fleste af egnens kirker deltager aktivt.

gudstjeneste På søndag 29. oktober er det tid for årets BUSK gudstjeneste rundt om i hele Danmark - og dermed også i kirkerne i Ikast, Isenvad, Faurholt, Bording og Engesvang.

BUSK står for Børn, Unge, Sogn og Kirke og ideen med BUSK gudstjenesten - både på landsplan og lokalt er - at lave en gudstjeneste, hvor der er tænkt specielt på børnene og de unge i sognet.

Det gøres ved at krydre den almindelige højmesse med forskellige optrin, børnevenlige salmer, små happenings og oplevelser for sanserne. Det er også denne søndag hvor den almindelige kirkebetjening bliver suppleret med mange forskellige børn og unge som medvirker på forskellig vis. Dette i sig selv giver en levende og anderledes gudstjeneste.

I år er datoen sammenfaldende med fejringen af reformationsjubilæet - altså 500 året for Luthers opslag af de 95 teser på kirkedøren i Wittenberg. Derfor er der også i inspirationsmaterialet ideer til hvordan reformationen kan indarbejdes i selve gudstjenestens form og indhold.

I Fonnesbæk, Isenvad, Ikast og Faurholt kirker vil man således efter gudstjenesten plante et håbstræ på kirkegårdene. Dette er inspireret af anekdoten om Luther, der engang blev spurgt: »Hvad ville du gøre, hvis du fik at vide, at verden gik under i morgen?« Han svarede: »Så ville jeg plante et æbletræ i dag.«

I Fonnesbæk Kirke vil 40 mini-konfirmander være med til at dramatisere bibelfortællingen, en keramiker til forme ler på sin drejeskive, ulveungerne har lavet pynt til både våbenhus og kirkerum og vil møde op sammen med de store spejdere med faner. Orgelet er denne dag udskiftet med et rytmisk band af lokale unge.

Træer plantes

I Isenvad er kirken fortsat lukket på grund af restaurering, men det forhindrer ikke De grønne pigespejdere og FDF i at medvirke ved en festlig og anderledes gudstjeneste i skolens aula. Her vil de pynte op til fest, bede ind- og udgangsbønner og lave drama.

I Ikast Kirke er gudstjenesten tilrettelagt i et samarbejde mellem FDF Ikast, Ikast KFUM OG KFUK og Kirkens Børnekirke.

De forskellige afdelinger har, til deres klubaftener, lavet pynt til kirken, så de dermed sætter deres præg på festudsmykning af kirken ud fra gudstjenestens tema. FDF kommer med deres fane og sange og salmer er valgt, så der synges i børnevenligt sprog.

I anledning af reformationsjubilæet serveres der Luther-lagkage til kirkekaffen.

I Faurholt Kirke vil der efter BUSK-gudstjenesten blive plantet et træ ved hjælp fra sognets konfirmander, og til kirkekaffen efterfølgende bliver der serveret brødlagkage.

Engesvang siger banke, banke på?

I Bording holdes der BUSK gudstjeneste med overskriften »Når der er fest, er kirken bedst«.

I begyndelsen af gudstjenesten vil der være et optrin, som munder ud i, at både kirken og kirkegængerne bliver pyntet til fest i mange farver. Der er også børn, der optræder med sang, og både FDF og de grønne pigespejdere har været i gang i ugen op til med de festlige forberedelser.